Çekirge tehlikesi kapıda: Şanlıurfa'ya da gelecekler

Dünyada her yıl havaların ısınmasıyla birlikte başlayan çekirge istilası Türkiye'yi de tehdit ediyor. 400 milyar kadar çekirge ekili alanlara zarar vererek mahsullerin yok olmasına sebebiyet veriyor. Dicle Üniversitesi Zooloji Profesörü Ali Tatar ise sıcaklıkların artması ve yağış miktarının azalması ile birlikte çekirge istilalarının artacağına dikkati çekerek özellikle Diyarbakır'ın Kulp, Çüngüş, Çermik, Siverek ilçelerinin çekirge istilaları ile karşı karşıya kalacağını söylüyor.

5

 Dünyada her yıl havaların ısınmasıyla birlikte başlayan çekirge istilası Türkiye'yi de tehdit ediyor. 400 milyar kadar çekirge ekili alanlara zarar vererek mahsullerin yok olmasına sebebiyet veriyor. Bu konuda uzmanlar yetkilileri uyarıyor. Bu iller arasında Şanlıurfa’da yer alıyor. 

Yaşanan iklim değişiklikleri dengesiz hava koşulları ile birlikte çekirge istilalarının da artmasına sebebiyet veriyor. Araştırmacılar özellikle de Afrika ve Orta Doğu'dan türeyen bu çekirgelerin Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kadar yayılabileceğini öngörüyor.

Son 25 yıl içerisindeki en kötü çöl çekirgesi istilalarının 2019 ile 2020 yılları arasında yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, çekirgelerin yüz binlerce dönüm ekili arazileri istila ederek buralardaki ekinleri, ağaçları ve diğer bitki örtüsünü bozarak gıda güvenliği riskini arttırdıklarını söylüyor. Araştırmacılar bunun nedenleri arasında hava sıcaklığı, yağış miktarı, toprağın nemi ve rüzgar gibi koşulların olduğunu belirtiyor.

Dicle Üniversitesi Zooloji Profesörü Ali Tatar ise sıcaklıkların artması ve yağış miktarının azalması ile birlikte çekirge istilalarının artacağına dikkati çekerek özellikle Diyarbakır'ın Kulp, Çüngüş, Çermik, Siverek ilçelerinin çekirge istilaları ile karşı karşıya kalacağını söylüyor. Yapılan ilaçlamaların yetersizliğinden söz eden Tatar, “Çekirgeler sürü halindeyken renkleri bile değişebiliyor. Sürü halindeyken daha tehlikeli oluyorlar. Boyları küçülüyor ama saldırganlaşıyor. Kendi bölgemiz için söyle söyleyeyim, bir hafta sonra hava sıcaklığına bağlı yumurtalar açılmaya başlayacaktır.” uyarısı yapıyor.

Kaynak: Aydınlık