Oy kullanma ve sonrasındaki süreç nasıl olacak?

2024 yılı mahalli idareler seçimleri bu pazar yapılacak. Oy kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Oy kullandıktan sonra süreç nasıl işliyor? Oy sayımında kimler bulunuyor? Sayım nasıl yapılıyor? Sandık sonuçları nasıl birleşiyor? Tüm bunları hukukçu-yazar Cüneyd Altıparmak, Star Gazetesindeki köşesinde yazdı.

5

Türkiye bu pazar sandık başına gidiyor. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine artık çok az bir zaman kaldı.

Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde 34 siyasi partiden adayların yanı sıra bağımsız adaylar da yarışacak. Seçimlerde yaklaşık 61 milyon seçmen oy kullanacak.

Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 30 büyükşehirde, 51 ilde, 973 ilçede ve 390 beldede belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek.

Peki oy kullanırken nelere dikkat etmek gerekiyor. 

Hukukçu-yazar Cüneyd Altıparmak, Star Gazetesindeki köşesinde oy kullanırken dikkat edilecek hususları yazdı.

Altıparmak, oy kullanırken üç hususa dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Altıparmak, bu hususları şöyle açıkladı:

“(1) Bulunduğunuz ilin belediye yapısına göre kullanacağınız oylar değişiyor. Pusulalara dikkat edin ve mutlaka sayarak alın! Büyükşehirlerde (İstanbul, Trabzon, Eskişehir, Şanlıurfa vb.) ilçe belediye meclisi (sarı), ilçe belediye başkanı (mavi) ve büyükşehir belediye başkanı (beyaz) için olmak üzere üç pusula verilecek.

Diğer şehirlerde (Osmaniye, Yalova, Rize vb.) ise ilçe merkezlerinde ilçe belediye başkanı, ilçe belediye meclisi için oy kullanacaksınız. Köylerde ise il genel meclisi için (turuncu) oy verilecek.

Ve tümünde muhtar da seçeceğiz, bunların pusulaları kendilerince hazırlanıp kabinlerde yer alıyor genelde...

(2) Pusulayı ve zarfı aldığınızda dikkatle kontrol edin! Zarfın içinde bir not veya herhangi bir kâğıt parçası varsa oyunuz geçersiz olacaktır. Yine pusulanın üstünde kalemle bir işaretleme veya bir sembol vb. bir durum varsa aynı akıbet olacaktır. Bunları sandık kurulunun önünde inceleyiniz. Bir sorun yoksa kabine geçebilirsiniz.

(3) Mührü basarken dikkat etmek gerekiyor! Pusula sayısı da aday sayısı da fazla. Bunlar bir karmaşa oluşturabilir. Mührü basarken seçtiğiniz partinin kutusunun içinde kalmasına dikkat edin. Taşma halinde de geçersizlik gündeme gelebilir. Bir pusulaya mühür bastıktan sonra kurumasını bekleyin, üst üste koyup bekletmeniz riskli olabilir. Mührün mürekkebinin taşması, diğer pusulayı geçersiz hale getirebilir. Pusulalar kuruduktan sonra zarfa koyun. Ardından sandığa atın.” 

Cüneyd Altıparmak’ın yazısının tamamı için tıklayınız.