Urfa Emek Ve Demokrasi Platformu: Ezidi soykırımı tanınsın

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, DEAŞ’ın 2014'te Irak'ın Şengal bölgesinde gerçekleştirdiği Ezidilere yönelik saldırıların dokuzuncu yıl dönümünde, DEAŞ’ın saldırılarının “soykırım” olarak tanınması çağrısında bulundu.

5

Terör örgütü DEAŞ, Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar ilçesinde, 3 Ağustos 2014'teki saldırısında Ezidi kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişiyi kaçırıp öldürmüş veya elinde tuttuğu bölgelerde alıkoymuştu.

DEAŞ’ın saldırılarının 9. yıl dönümünde Urfa Emek ve Demokrasi Platformu basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa Tabip Odası’nda gerçekleştirilen açıklamayı platform adına Urfa Tabip Odası Yöneticisi Dr. Kemal Yüksekkaya yaptı.

Ezidilere yönelik saldırıda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 500 kişinin katledildiğini hatırlatan Yüksekkaya, DEAŞ’ın saldırılarının “soykırım” olarak tanınması, 3 Ağustos’un da Uluslararası Ezidi Soykırım Günü olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Yüksekkaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“3 Ağustos 2014’te Ezidi toplumuna yönelik gerçekleştirilen katliam ‘Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ ve ‘Roma Statüsü´nün soykırım tanımıyla uyuşmaktır’. Bu katliamın uluslararası kurumlar tarafından hazırlanan raporlarda ‘soykırım’ olarak tanımlanması ve ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kategorisinde ele alınması önemli gelişmeler olmasına rağmen; Bugüne kadar başta Türkiye olmak üzere uluslararası devletler ve mekanizmalar, gereğini yapmamıştır. Soykırımın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen Ezidi toplumunun yaraları sarılmamış ve uluslararası düzeyde etkili bir mücadele yürütülmemiş.  Bizler emek ve demokrasi güçleri olarak 3 Ağustos Şengal Katliamı’nın 9. yıl dönümünde tarihleri boyunca baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarına maruz kalan Ezidi Kürtlerin yanında olduğumuzu belirtiyor ve 3 Ağustos’un Uluslararası Ezidi Soykırım Günü olarak kabul edilmesini talep ediyoruz. IŞİD tarafından hunharca katledilen Ezidileri saygı ile anıyoruz. Soykırımlara, katliamlara ve insanlık dışı uygulamalara karşı bütün insanlığı mücadele etmeye çağırıyoruz”.