SGK'dan flaş karar! Emekli maaşınız kesilebilir

SGK evrak üzerinde kendini sigortalı gösteren ve sahte iş yeri çalışanlarını tespit edip emekliliklerini iptal ediyor. Emeklilik sürecinde alınan ücretleri de geri tahsil ediyor.

5

Milli Gazete’de yer alan habere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) evrak üzerinde kendini sigortalı gösteren ve sahte iş yeri çalışanlarını tespit edip emekliliklerini iptal ediyor. 

SGK devleti zarara uğratanlara karşı çalışmalarına devam ediyor. Evrak sahteciliğine geçit vermemeye çalışıyor. Kağıt üstünde usulsüzleri araştıran SGK bunlar hakkında adli işlem başlatıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının ardından sahte sigortayla emekli olan ya da olmaya çalışan çok sayıda kişi sahtecilik yaparken yakalandı. Sahte işyerlerinde çalışan adına bildirilen hizmetler iptal ediliyor. Örneğin, üç yıl sahte sigorta yaptıran geçmişte yatırdığı primleri kaybediyor, emekli aylığı olarak aldığı bütün parayı faiziyle geri devlete ödüyor.

SGK, gerçek çalışmaya dayanmayan yani sahte sigortalı bildirimi yaptığı tespit edilen, şüphe oluşan işyerleri için "sahte, kontrollü veya şüpheli" iş yeri tanımlaması yapıyor. Çalışanlarına karşı 5 yıla kadar evrakta sahtecilikten kamu davası açılıyor.

İNCELEMELER DEVAM EDİYOR

SGK, gerçek çalışmaya dayanmayan yani sahte sigortalı bildirimi yaptığı tespit edilen, şüphe oluşan işyerleri için "sahte, kontrollü veya şüpheli" iş yeri tanımlaması yapıyor. Hakkında bu şekilde tanımlama yapılan işyerlerinden sigortalı bildirimi yapılmış kişilerin sigortalı hizmet dökümlerinde de bu işyerlerinden bildirilmiş olan sigortalı hizmetlerin olduğu satırların başına (S), (K), (Ş) harflerinden biri konuluyor.

Çalışanların e-devlet üzerinden hizmet dökümlerinde iş yeri kodlarını kontrol etmelerinde fayda bulunuyor. Sahte iş yeri olarak tanımlanan iş yerinin e-sigorta kullanıcı kodu, şifresi otomatik olarak askıya alınıyor. Bu işyerlerinden internet üzerinden sigortalı girişi yapılması veya prim belgesi verilmesi imkânı da ortadan kalkıyor. Asıl işverenin sahte tanımlaması kaldırılmadığı sürece alt işverenin de sahte tanımlaması kalkmıyor.

EMEKLİ AYLIKLARI FAİZİ İLE GERİ ALINABİLİR!

Sigortalı olma durumu sahte olduğu tespit edilen kişilerin sigortalarını iptal eden Sosyal Güvenlik Kurumu, yatırılmış olan primleri de geri iade etmiyor. Emekli olduktan sonra geçmişe dönüş sahte sigortalılık durumunun tespiti halinde ise ilgili kişilerin emekli maaşları iptal ediliyor. Emeklilik başlangıcından itibaren ödenmiş olan aylıklar ise gecikme faizi ile geri alınıyor.