ABD, İran'ın Nükleer Anlaşması'ndan Çıkma Planları Hakkında Uyardı

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın nükleer anlaşmadan çıkmaya hazırlandığını iddia etti. Bakanlık, İran'ın nükleer programının dünya güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu ve anlaşmadan çıkmanın bölgesel istikrarı bozabileceğini söyledi.

5

Bakanlık Sözcüsü Ned Price, düzenlediği basın toplantısında, "İran'ın nükleer programına yönelik endişelerimiz devam ediyor. İran, anlaşmadan çıkmaya hazırlanıyor gibi görünüyor. Bu, bölgesel istikrar için bir tehdit oluşturacaktır." dedi.

Price, İran'ın anlaşmadan çıkmanın sonuçlarını iyice düşünmesi gerektiğini söyledi. Bakanlık, İran'a anlaşmaya geri dönmesi için baskı yapmaya devam edeceğini söyledi.

İran, 2015 yılında ABD, Çin, Rusya, Fransa, Almanya ve İngiltere ile imzaladığı nükleer anlaşmadan ABD'nin 2018 yılında çekilmesinden sonra, anlaşmaya uymayı kısmen durdurdu. İran, anlaşmaya uymaya devam etmesi için ABD'nin yaptırımları kaldırmasını istiyor.

Anlaşma, İran'ın nükleer programını sınırlandırmak ve nükleer silah edinmesini önlemek için tasarlanmıştı. Anlaşma kapsamında, İran, nükleer yakıt üretimini azalttı, nükleer tesislerini uluslararası denetime açtı ve nükleer silah geliştirme konusundaki kapasitesini azalttı.

ABD'nin anlaşmadan çekilmesi, bölgesel istikrarı bozdu ve İran'ın nükleer programının yeniden canlanmasına yol açtı.