Dünya Enflasyonu Yükselmeye Devam Ediyor, ABD'de 41 yılın Zirvesinde

Dünya genelinde enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının ve küresel tedarik zincirindeki sorunların etkisiyle yükselmeye devam ediyor. ABD'de ise enflasyon, 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

5

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkedeki tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı. Yıllık bazda ise TÜFE, yüzde 9,1 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

TÜFE'deki artış, gıda, enerji ve konut fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle gerçekleşti. Gıda fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 1,0 artarken, yıllık bazda yüzde 10,4 yükseldi. Enerji fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 7,5 artarken, yıllık bazda yüzde 41,6 yükseldi. Konut fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 1,6 artarken, yıllık bazda yüzde 55,5 yükseldi.

ABD'de enflasyondaki yükseliş, tüketicilerin satın alma gücünü azaltıyor ve ekonomiyi yavaşlatıyor. Federal Rezerv, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırmaya devam ediyor.

Dünya genelindeki diğer ülkelerde de enflasyon yükselmeye devam ediyor. Avrupa Birliği'nde (AB) enflasyon, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 8,6 artarak, 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya'da enflasyon, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 artarak, 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin'de enflasyon, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1 artarak, 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Dünya enflasyonunun yükselmesi, küresel ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Tüketicilerin satın alma gücünün azalması, işletmelerin karlılığını düşürüyor ve yatırımları azaltıyor. Ayrıca, enflasyon, küresel ticareti de olumsuz etkiliyor.