Bu meslekleri yapanlar yandı!

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, birçok iş kolu da otomatikleşti ya da eskidi. Öyle ki uzmanlar, mevcut iş kollarının en az 3'te 2'sinin önümüzdeki 10 yılda yapay zeka tarafından yapılabilecek hale geleceğini söylüyor. Bu durum, birçok insanın işsiz kalmasına ve yeni mesleklerin ortaya çıkmasına neden olacak. Peki, 10 yıl içinde yok olacak meslekler hangisi? İşte o liste...

5

1956 yılında üretilen ve günümüzde popülerliği daha da artan yapay zeka, insanların görevlerini aynı kalitede yapabilmesiyle dikkat çekiyor.

Goldman Sachs tarafından yayınlanan yeni bir rapor ise yapay zekanın ne kadar ilerlediğini ortaya koydu. Söz konusu raporda yapay zekanın ABD ile Avrupa'daki işlerin 4'te 1'nin ortadan kalkmasına neden olabileceği belirtildi.

Raporda 300 milyon işin yerini alabileceği söylenen yapay zekanın aynı zaman yeni iş dallarının doğmasına da neden olacağının altı çizildi.

HANGİ SEKTÖRLERİ ETKİLEYECEK?

Yapay zekanın etkileyeceği iş dallarının yüzde 46'sını idari, yüzde 44'dünü yasal, yüzde 6'sını inşaat ve yüzde 4'ünü ise bakım ve onarım sektörü oluşturuyor.

Yapay zekanın özellikle telif haklarıyla alakalı ortaya çıkardığı sorunların sanatçılar ile tasarımcıları kaygılandırdığı da biliniyor.

Yapay zekayla maaşların düşüşe geçtiğini anımsatan Frey, ChatGPT ile de gazetecilerin maaşlarında düşüş olabileceğinin de bir tehlike olduğunu aktardı.