Urfa kazıda en şanslı illerden birisi

Göbeklitepe gibi Neolitik dönemlere kadar uzanan arkeolojik sit alanları, Hattuşa gibi sırları hala keşfedilen efsanevi şehirler... Türkiye’de birçok ilde antik kent bulunuyor. Bu illerin en şanslılarından biri Şanlıurfa. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, birçok antik kentte kazı çalışmalarının 12 aya çıkarılacağını söylerken, Şanlıurfa’da kazılar zaten 12 ay sürüyor.

5

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Denizli'deki Pamukkale'de bulunan Hierapolis Antik Kenti'nde düzenlenen "Geleceğe Miras Hierapolis" projesinin tanıtım toplantısında konuştu.

Bakan Ersoy, Hierapolis, Efes, Bergama, Afrodisyas, Sardes, Sagalassos, Labranda, Milet, Lmyra ve Notion antik kentlerinde, kazı çalışmalarını 12 aya yayacaklarını açıkladı. 

Türkiye'de arkeolojik kazıların 12 aya yayılması projelerinin kapsamını genişleteceklerini ve yabancı bilim heyetleri tarafından yürütülen kazı çalışmalarını da 12 aylık kazı projesine dahil edeceklerini duyurduklarını aktaran Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Söz konusu kazılarla ilgili koordinasyonu sağlamak üzere Türk bilim insanlarından birer koordinatör kazı başkanı atayacağımızı da belirtmiştik. Halen 144 kazı ile yürütmekte olduğumuz 12 aylık kazı projemize yabancı heyetlerce yapılan 32 kazımızı da dahil ederek arkeolojik kazı çalışmalarımızın hem bütçelerini hem lojistiklerini tarihinde görülmemiş bir şekilde arttırıyoruz. Bu sayede arkeolojik alanlarımızdaki yapıları çok kısa sürelerde ayağa kaldırarak, antik kentlerimize ve bulundukları bölgenin kültür ve turizm potansiyeline katma değer kazandıracağız. Hierapolis başta olmak üzere ilk etapta Efes, Bergama, Afrodisyas, Sardes, Sagalassos, Labranda, Milet, Lmyra ve Notion'da 12 aylık kazı süreçlerimizi başlatıyoruz."

Karahantepe'de kazı çalışmaları

ŞANLIURFA EN ŞANSLI İLLERDEN

Şanlıurfa’da Göbeklitepe gibi Neolitik dönemlere kadar uzanan arkeolojik sit alanlarının sayısı fazla. Urfa Kalesi, Göbeklitepe, Harran ve Karahantepe’de yürütülen kazılar sürüyor. Şanlıurfa’daki kazılar 12 ay sürüyor.

Sefertepe'de kazı çalışmaları