Şanlıurfa’da yetiştiğini görenler şaşırıyor! Üretimiyle ilgili flaş uyarı geldi

Şanlıurfa'da alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan tropik meyveyi görenler şaşırıyor. Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan meyvenin Şanlıurfa'da da yetiştiğini duyanlar şaşkınlığını gizleyemiyor. Ancak o meyvenin üretimiyle ilgili önemli bir uyarı geldi.

5

Türkiye'de, son yıllarda yarı tropik veya tropik meyve üretimi artmaya başladı. Antalya, Mersin gibi illerde muz başta olmak üzere avokado, mango, passiflora gibi tropik meyvelere yönelik üretim arttı.

Şanlıurfa’da da son dönemde ejder meyvesi alternatif ürün olarak üretilmeye başlandı. 

Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan meyvenin Şanlıurfa'da da yetiştiğini duyanlar şaşkınlığını gizleyemiyor.

Ejder meyvesi

Şanlıurfa’da sera ortamında yetiştirilen ejder meyvesinin ciddi pazar payı da bulunuyor. 

Ancak bu tropik meyvelerin üretiminde kullanılan su kaynakları tartışma konusu oldu.

Sera ortamında yetiştirilebiliyor

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, aralarında ejder meyvesinin de bulunduğu tropik meyvelerin üretimi için derin sondaj kuyularının açıldığına, yer altı su kaynaklarının yok edildiğine dikkati çekti. Kesici, “Kesinlikle izin verilmemelidir. Bu bitkileri dikenler, ülkemizi ve geleceği düşünmelidir” dedi.

Ciddi bir pazar payı var 

Tropik meyvelerin “vahşi sulama isteyen bitkiler” olduğunu kaydeden Kesici, “Toprağına, suyuna sahip çıkmak istiyorsan; mango, muz, avokado, ejder meyvesi gibi bitkileri üretme. Mango hiç de bize uygun ve sevimli bitki değildir. Neden mi? Mango, tropikal iklim bitkisi. Tropikal iklim de bol yağışlı ve sıcak bir iklim kuşağıdır. Köppen İklim Sınıflandırması'na göre; yılın 12 ayı boyunca 18 derece altında sıcaklık gerçekleşmez. Bu özellikteki iklimde yetişir ve çok su ister. Hırsın bu kadarı fazla. Suyu ve geleceği düşünüyorsak, mango ve benzeri tropikal bitkileri dikmemeliyiz” diye konuştu.