Zeytinyağında tüketiciye büyük tuzak! Posasını satıyorlar

Son dönemde zeytinyağı fiyatlarında yaşanan artış, fırsatçıların iştahını kabartmış durumda. Sahte zeytinyağıyla vatandaşları kandıran fırsatçıların arasına yağ tesislerinin de katıldığı ileri sürüldü. Zeytini sıktırmak için sıra beklemek istemeyen çiftçilere önceden süzülmüş yağı verip takas yoluna giden bazı yağ tesislerinin, çiftçiye ikinci hatta üçüncü kalitede yağ verdiği belirtiliyor.

5

Zeytinyağı, her damlası faydalı besinlerin başında geliyor. Son dönemde satışı gibi fiyatları da artan zeytinyağının sağlıklısını bulmak zorlaştı. Zeytinyağında fırsatçıların yaptığı hileler ise pes dedirten cinsten.

Son dönemde zeytinyağında vatandaşları kandıran fırsatçıların arasına bazı yağ tesisleri de katıldı.

Şanlıurfa'da, iddiaya göre, zeytinini sıktırmak için fabrikaya götüren çiftçilere önceden süzülmüş zeytinyağı verilip takas yoluna gidiliyor. Çiftçi de sıra beklememek için bu teklifi kabul ediyor. Ancak binbir zahmetle topladığı zeytinini karşısında çiftçi, hazırda aldığı yağın ikinci veya üçüncü kalite olduğunu bilmiyor. 

YARI FİYATI ETMEYECEK YAĞ VERİLİYOR 

Bu yönteme başvuran yağ tesislerinin bazılarının verdiği yağlar, ikinci veya üçüncü sıkım yağ olabiliyor. Yani posadan çıkarılmış, sabun yapımında kullanılan yağ. 

Oysa çiftçinin götürdüğü yağın birinci sıkımı kilosu en az 200 TL'den alıcı bulurken, ikinci sıkım en fazla 150, üçüncü sıkım ise 100 TL'den ancak alıcı buluyor.