Soğuk havalar etkiledi: Meyan kökü şerbeti bu ramazan neredeyse yok!

Şanlıurfa'da susuzluğu giderici, serinletici ve hazmettirici özelliğiyle bilinen meyan kökü şerbeti özellikle Ramazan ayında vatandaşların vazgeçilmez doğal içecekleri arasında bulunuyor. Ancak bu yıl ramazan ayının kış ayına denk gelmesinin etkisiyle çarşıda neredeyse hiç satılmıyor.

5

Şanlıurfa’da susuzluğu giderici, serinletici ve hazmettirici özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi dolayısıyla tüketilen şerbet, Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Meyan şerbeti, kentin ana cadde ve sokaklarında seyyar satıcılar ve şerbetçi dükkanlarında satılıyor. Ancak bu yıl soğuk havaların da etkisiyle geçen yıllara göre çarşıda satan nerdeyse yok.

Meyan kökü şerbeti soğuk içecek kategorisinde yer aldığı için soğuk havalarda vatandaşlar tarafından çok tercih edilmiyor. Ayrıca Ramazan ayının kış ayına denk gelmesi de satışları olumsuz etkileyen bir etken olarak görülüyor. 

Geçmiş yıllarda Ramazan aylarında sıcak havaların hakim olması meyan kökü şerbeti satışlarını artırırken bu yıl durum tam tersi. Soğuk havaların da etkisiyle çarşıda yok denecek kadar az satılıyor. 

Meyan kökü şerbeti, soğuk içimi ile damaklarda eşsiz bir lezzet bırakıyor. 

Meyan kökü şerbeti, Fırat Nehri çevresinde yetişen ağaçlardan toplanan köklerin ayıklandıktan sonra kurutulup makineden geçirilmesi ile elde edilirken, yaklaşık 6 saat su içerisinde bekletilerek, rengini ve aromasını alması sağlanıyor.