Şanlıurfa’da DEM Parti'den İl Seçim Kurulu'na Hilvan itirazı

Şanlıurfa’da DEM Parti, Hilvan’da seçimlerin yenilenmesi kararına karşı İl Seçim Kurulu’na itiraz etti. İl Seçim Kurulu önünde kararı protesto eden partiler, sık sık “Urfa uyuma YSK’da hırsız var” sloganları attı. Polis geniş güvenlik önlemi aldığı gösteride bir ara gerginlik yaşandı.

5

 Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) 45 yıl sonra belediyesini kazandığı Hilvan’da dün seçimlerin yenilenmesine kararı verilmişti. 

İlçe Seçim Kurulu, DEM Parti'nin 521 oy farkı ile kazandığı seçimlerin yenilenip, 2 Haziran'da yapılmasına karar verdi. 

DEM Parti, kararın iptal edilmesi için bugün İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. 

DEM Parti'nin birinci parti olduğunun altı çizilen dilekçede, sandıklara ait ıslak imzalı tutanakların ilçe seçim kuruluna teslim edildiği, AK Partili adayın kaybedeceğini anladığı için sandıklara ait pusulaları yaktığı iddiası dile getirilen dilekçede, "Seçim torbalarını imha etmek suretiyle seçimlerin yenilenmesine sebebiyet verecek bir uygulama getirilmiş olacaktır. Bu durum bundan sonra ülkede yapılacak her seçimin kaosa dönüşmesine sebebiyet verecektir" denildi. Dilekçede itiraz edilen sandıkların seçim sonucunu değiştirecek bir mahiyette olmadığı vurgulanarak "Yine seçime itiraz eden AKP adayı, iddia edilen sandıklar ile ilgili Sandık Kuruluna itiraz yapıldığına dair herhangi bir beyanı olmadığı gibi bu sandıkların sayımının yapılmasına yönelikte bir talebi bulunmaması nedeniyle sandık sonuç tutanakları geçerlidir. Ve seçimin iptalini gerektirecek bir husus yoktur" ifadeleri kullandı.

İtirazın değerlendirileceği İl Seçim Kurulu önünde toplanan çok sayıda partili kararı protesto etti.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Mersin Milletvekili Ali Bozan, Hilvan Belediye Eşbaşkanı seçilen Garip Yeşil ile Serhan Paydaş, DEM Parti'nin kazandığı Birecik, Suruç, Ceylanpınar, Bozova, Halfeti, Viranşehir belediye eşbaşkanları protestoya destek verirken, sık sık “Urfa uyuma YSK’da hırsız var” sloganları atıldı.

Bina önünde ve çevresinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Bir ara gösteride gerginlik yaşandı.

Başvuru sonrası konuşan Ömer Öcalan şunları kaydetti:

"Dün Hilvan ile ilgili alınan karara partililerle itirazda bulunduklarını kaydeden Ömer Öcalan, “Urfa bu konuda rahatsız, kamu vicdanı rahatsız. AKP’nin sandıkta alamadığını masa başında farklı yöntemlerle seçimi iptal etmeye çalışmaktadırlar. Maalesef dün ilçe seçim kurulunun dün verdiği karar bu seçimin yenilenmesine dönüktü. Herkes biliyor Hilvan halkı kararını verdi. Hilvan halkı seçimini yaptı”.