Fıstık, baklava, lahmacun derken: Allah'tan elleri zayıfladı yoksa suyumuz Gaziantep'e gidecekti

Şanlıurfa'da GAP ile sulu tarıma geçen bölgeye baraj suyu yetmezken, Gaziantep Fırat'ın suyunu şehre taşımak istiyor. Şanlıurfa'da Fırat'ın suyunu kullanan Bozova ve Karaköprü ilçelerindeki bazı köyler hala barajdan su verilmemişken yaşanan bu durum, iki komşu il arasında Fırat suyunun kullanımı konusunda yeni bir gerginliğe yol açabilir.

5

Şanlıurfa'dan Suriye'ye dökülen Fırat Nehri, şimdilerde komşu Gaziantep’in gözdesi oldu. Fıstığı, lahmacunu da kendine mal eden Gaziantep bu kez de Fırat’a göz dikti.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun, yeni dönemdeki en büyük hedeflerinden biri Fırat Nehri'nin suyunu Gaziantep'e taşımak. Tahmazoğlu, bu sayede bölgedeki çiftçilerin su ihtiyacının karşılanacağını savunuyor.

Ancak bu durum, Fırat Nehri'nin suyunun halihazırda Şanlıurfa'da bazı bölgelere ulaştırılmamış olmasından dolayı tepkilere yol açıyor. Şanlıurfa'da Fırat'ın suyunu kullanan Bozova ve Karaköprü ilçelerindeki bazı köyler hala barajdan su alamıyor.

TAHMAZOĞLU: FIRAT SUYUNU GAZİANTEP'E GETİRMEK ZORUNDAYIZ

Fide dağıtım töreninde konuşan Tahmazoğlu, Fırat suyunun Gaziantep'e getirilmesi için Ankara'da görüşmeler yaptığını ve Tarım Bakanı'ndan randevu istediğini söyledi. Tahmazoğlu, "Dünya kuraklığa doğru gidiyor. Bu kadar emek veriliyor. Yağış olmadığı zaman hepsi boşa gidiyor. Boşa gitmemesi için geleceğimiz için Fırat'ın suyunu Gaziantep'e getirmemiz şart. Ben buna inandığım için bunun arkasında durmaya devam edeceğim," dedi.

Tahmazoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Fırat'ın suyunu getirmek istiyorduk ama bu seçim sonucuyla elimizi zayıflattınız. Oy verseniz de vermeseniz de biz size hizmet ediyoruz ama orucu bizimle tutup iftarı başkasıyla açarsanız olmaz."

Fırat Nehri'nin suyunun kullanımıyla ilgili bu gerginlik, iki komşu il arasında önümüzdeki dönemde daha da artabilir gibi görünüyor.