TCDD mülakatında sorulan sorular şaşırttı! Bakan “mevzuata uygun” dedi

TCDD’de yapılan mülakatta adaylara sorulan soruların meslekle alakası olmadığı belirtildi. “Penisilin kaç yılında bulunmuştur?”, “Müslüman olduktan sonra ‘Malik Abdülaziz’ adını alan ünlü boksör kimdir”, “Yapay zekanın Türkiye’deki yol haritasını çizen belge nedir?” gibi sorulara bakanlık, “mevzuata uygun” yanıtını verdi.

5

Mayıs 2023 seçimlerinden önce hükümetin vaatlerinden biri mülakatın kaldırılmasıydı. Ancak mülakatlar sürüyor. 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında da mülakat yapılacağını duyurmuştu. TCDD’nin görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavında sorulan sorular da şaşırttı.

Sözcü’nün haberine göre adaylara kurumla hiçbir ilgisinin bulunmadığı “Penisilin kaç yılında bulunmuştur?”, “Müslüman olduktan sonra ‘Malik Abdülaziz’ adını alan ünlü boksör kimdir”, “Yapay zekanın Türkiye’deki yol haritasını çizen belge nedir?”, “Toricelli yasası nedir?” “Celcius’a göre en düşük sıcaklık nedir?” gibi sorular yöneltildi.

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Bu soruların cevaplarını, acaba soruyu soranlar biliyor mu?” diyerek mülakattaki sorulara tepki gösterdi. Karasu, konuyu TBMM gündemine getirdi, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan yanıt istedi. Bakan Uraloğlu ise soruların personelin “fanustan” çektiğini ve bu soruların mevzuata uygun olarak hazırlandığını açıkladı. Uraloğlu “Ayrıca sözlü sınavlarda, her hangi bir personele sendikasından dolayı olumlu ya da olumsuz ayrımcılık uygulanmamıştır” dedi.