Başkan Polat’tan 6 Şubat eleştirisi: Verilen konut vaadinin yüzde 70'i tutulmadı

Demokrat Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Polat, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İki yıl geçmesine rağmen hala yaraların sarılmadığını belirten Başkan Polat, “İktidar depreme karşı tedbir almak ve afetin yaralarını sarmak yerine algı operasyonlarıyla felaket üzerinde siyaset yapıyor.” dedi.

5

Demokrat Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Polat, 6 Şubat 2023 yılında meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin ikinci yıldönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir mesaj yayımladı.

POLAT: VERİLEN KONUT VAADİNİN ANCAK YÜZDE 30' U TUTULABİLMİŞ

Depremin ardından iki yıl geçmesine rağmen hala yaraların sarılmadığını aktaran Polat,  verilen konut vaatlerinin yerine getirilmediğini belirtti.

Polat, “6 Şubat depremi üzerinden iki yıl geçtiği halde iktidar depreme karşı tedbir almak ve afetin yaralarını sarmak yerine algı operasyonlarıyla felaket üzerinde siyaset yapıyor.

Depremden hemen sonra defalarca 650 bin konutun, yıkılan bütün konutların, bir yıl içinde yapılarak teslim edileceği vaadini verdiler.

Ancak geçen yıl bir yılda yapılıp teslim edilen konut sayısı 20 bini bulmadı. İkinci yılda ise sözü verilen 650 bin konuttan toplam 201 bini yapılıp teslim edildi.

Böylece son iki yılda verilen konut vaadinin ancak yüzde 30' u tutulabilmiş. Yüzde 70' i tutulmadı. En çok yıkımın olduğu Hatay, Adıyaman ve Maraş Pazarcık’ta teslim edilen konut sayısı yüzde 20'nin altında. 256 bin konutun yıkıldığı Hatay ' da sadece 46 bini verilmiş. Yani verilen sözlerin ancak yüzde 18' i tutulmuş. Buna rağmen Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan depremzedelerin yüzüne bakıp " deprem bölgesine verdiğimiz sözleri tutmanın mutluluğu içindeyim" diyor.” ifadelerini kullandı.

"23 YILDIR TOPLANAN DEPREM VERGİLERİNİN HESABINI VERMEKTEN KAÇIYOR"

Deprem konusunda iktidara eleştirilerde bulunan, Polat, sözlerine şöyle devam etti:

“Açılan 2 bin 31 soruşturmadan bin 397' si hakkında iddianamesi düzenlenen deprem sorumlularının ancak üçte birinin yargı karşısına çıkarılması; 2 bin 31 dosyadan sadece 75'inin karara bağlanmış olması; her yüz sorumludan 97'sinin hakkında hiçbir karar verilmemesi üzücüdür.

Mecliste " depremlerde ihmallerin araştırması, acilen gereken önlemlerin görüşülüp alınması" önergeleri AKP ve MHP oyları ile red ediliyor. Yine deprem paralarının, yardımların, hibelerin, bağışların hesabı verilmiyor.

Yine iktidarın 1997 Büyük Marmara depremi sonrası Çıkarılan geçici deprem vergisi bu iktidar tarafından kalıcı hale getirildi ve 23 yıldır toplanan deprem vergilerinin hesabını vermekten kaçıyor.

Muhalefettin defalarca sorusuna verilen cevap " yola, köprüye gitti" diye geçiştiriliyor.

" Peki, yol - köprü için toparlanan paraları ne yaptınız? " sorusuna Sayın Cumhurbaşkanı " Harcanması gereken yere harcadık, bundan sonra da bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok, sizin aklınız buna ermez" diyor 

Toplanan yüz milyarlarca liralık deprem paraları nereye harcandığı ve kimlere gittiğine dair ne muhalefette ve nede millete hesap verilmiyor.”

"RANT HIRSININ, İŞ BİLMEZLİĞİN, DENEYİMSİZLİĞİN VE KEYFİLİĞİN ACI SONUCUNU YAŞADIK"

Depremlerde Demokrat Parti İl Başkanlığının da ağır hasar aldığını aktaran Polat, sözlerine şu ifadelerle son verdi:

“6 Şubat depreminde Demokrat Parti İl Başkanlığının bulunduğu bina ağır hasarlı çıktı giriş ve çıkışlar yasak oldu. İç işleri bakanı Süleyman soylu " eşya yardımı yapacağız" dedi. Maliye memurları eşya tesbitti yaptılar ve 75 bin TL değer biçtiler. 

Yaklaşık bir yıl AFAD ' da git gel sonra" burası ticari alan" diyerek bir kuruş vermediler ve milyonlarca insanı mağdur ettiler.

Genel Başkanımız Sayın Gültekin Uysal 'ın ifadesiyle " Yıllarca idare ettikleri şehirlerde, belediyelerde kayırmacılığın, rant hırsının, iş bilmezliğin, deneyimsizliğin ve keyfiliğin acı sonucunu yaşadık.

Yüzü kızarmayan sorumluluğunu" Kadere bağlayan, acıdan bile rant umanları gördük.

İki yıldır kimi vatandaşlarımız konteyner bile, başını sokacak adam akıllı bir dam bile bulamazken gam etmeyen bir iktidar gördük " .

6 Şubat depreminde hayatını kayb eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.

Acıları bizim acımızdır. Unutmayacağız ve unutturmayacağız.”