Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, başkanlığında “Asayiş ve Güvenlik Basın Bilgilendirme” toplantısı düzenlendi.
Şanlıurfa Valiliği Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy ve Tuğgeneral Mücahit Avkıran da katıldı.
Vali Şıldak, güvenlik ve asayiş konusunda ekiplerce yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirme yaptı.
VALİ ŞILDAK: AKRABA OLMALARI MAALESEF AYRI BİR ÜZÜNTÜ KAYNAĞI
Mart ayına ilişkin kasten öldürme olaylarıyla ilgili detayları paylaşan Vali Şıldak, meydana gelen 5 olayın tamamında tarafların aynı soyadı taşıdığını belirtirken, failin akraba olmasına dikkat çekerek şunları kaydetti:
“4 farklı olay gelişti ve tamamı ateşli silahlarla meydana geldi. Yaşanan 4 olayda 5 vatandaşımızı kaybettik. Faillerden 18 şüpheliden 17’si yakalanırken, 1’i henüz yakalanamadı. Onunla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu olayların sebeplerine baktığımızda, 2’sinin önceye dayanan husumet nedeniyle meydana geldiğini görüyoruz. Çeşitli anlaşmazlıklar sebebiyle düşmanlıklar oluşmuş. Birinin nedeni arazi anlaşmazlıkları, diğerinin ise fevri bir davranışla, anlık bir kızgınlık nedeniyle geliştiği tespit edilmiştir. Ne var ki, kızdırma olayları bayram tatili boyunca devam etti. Bayram süresince, 9 gün içinde 5 farklı olay yaşandı ve 6 vatandaşımızı kaybettik. Bunların da tespiti yapılmıştır. 5 olayın tamamında taraflar aynı soyadı taşımaktadır. Akraba olmaları maalesef ayrı bir üzüntü kaynağıdır.
Mart ayı içerisinde, bazı hassas suçlardan aranan ve hüküm giymiş 14 şahıs yakalanmıştır. Bu 14 kişinin uyuşturucu ticareti yapmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, kasten öldürme, dolandırıcılık gibi suçlardan hüküm giydiği görülmüştür.”
“ÖLÜMLE SONUÇLANAN KAZA YAŞANMADI “
Vali Şıldak, 9 günlük süre zarfında bazı kazaların meydana geldiğini ancak kendilerini mutlu eden durumun, ölümlü kazanın yaşanmamış olması olduğunu belirterek şunları ifade etti:
“Bayram süresince 9 günlük zaman diliminde bazı kazalar yaşandı. Ancak bizi mutlu eden durum, İçişleri Bakanlığının talimatıyla çok sıkı tedbirlerin uygulanmış olmasıdır. Denetimler gerçekleştirildi ve vatandaşlar da daha duyarlı davrandı. Meydana gelen kazalarda aralanmalı kaza sayısı 108 olarak kaydedildi ve bu kazalarda 159 kişi yaralandı. Bizleri mutlu eden durum şudur ki ölümle sonuçlanan kaza yaşanmadı"
“ZİYARETÇİLER ÇOK DAHA RAHAT VE KONFORLU BİR DENEYİM YAŞAYACAK”
Göbeklitepe'ye kadar ulaşımı sağlayacak 10 km'lik yolun bölünmüş yol olarak yapılması, modern bir yol ile yeni otopark alanı ve yeni karşılama merkezinin inşa edileceğinin müjdesini veren Vali Şıldak, şu ifadelere yer verdi:
"9 günlük bayram tatilinde bereketli bir sezon geçirdik ve otel doluluk oranlarımız oldukça yüksekti. Ayrıca, Germuş Kilisesi'nin bir kültür eseri olarak mevcut halinden kurtarılması, restorasyonunun yapılması ve turizme kazandırılması için 2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bizzat başvurduk. Kilise, yatırım kapsamına alındı.
Göbeklitepe, her gün ziyaretçi sayısını artırarak önemli bir ören yeri olmayı sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından burada yürütülen yeni otopark alanı ve yeni karşılama merkezinin inşaatı sonbaharda tamamlanacak. Bu çalışmalarla, ziyaretçiler çok daha rahat ve konforlu bir deneyim yaşayacak.
Bir diğer sevindirici gelişme ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde, anayol güzergahından Göbeklitepe'ye kadar ulaşımı sağlayacak 10 km'lik yolun bölünmüş yol olarak yapılacak olmasıdır. İhale süreci tamamlandı ve Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) süreci takip ediyor. En kısa zamanda burada yapılan çalışmaların başladığını göreceğiz ve ulaşım çok daha modern koşullarda sağlanacak."
“4 BELEDİYE PERSONELİ HAKKINDA İDARİ SORUŞTUMA BAŞLATILDI “
Sahipsiz hayvanların neden olduğu saldırılarla ilgili sorumlulukların takip edildiğini belirten Vali Şıldak, şu ana kadar 4 belediye personeli hakkında idari soruşturma başlatıldığını duyurdu ve şunları aktardı:
“Şu ana kadar belediyelerimizin de artık harekete geçtiğini ilçe belediyelerinin hususu üzerinde olan bütün belediyelerin sorumluluğunda olan bu konunun hassasiyetini koruduğunu ve yaptığımız koordinasyon sonucunda iki belediyemizin geçici bakım evlerini hazırlayarak faaliyete başladığını söylemek istiyorum.
Bu belediyelerimizi tebrik ediyorum. Halfeti ve Birecik belediyelerimiz geçici bakım evlerini kurarak buralara hayvan kabul etmeye başladılar. Aynı zamanda Akçakale, Harran, Bozova, Hilvan, Ceylanpınar ve Suruç belediyeleri de bu konudaki çalışmalarını başlattılar. Kısmen Siverek Belediyesi de başlattı. Geçici bakım evi oluşturma. Diğer belediyelerimizin de bu yönde adım atmalarını ve 15 Nisan tarihine kadar geçici bakım evlerini kurmalarını bekliyoruz.
Sahipsiz hayvanlar konusunda hem Tarım ve Orman Bakanlarımızın hem de içişleri bakanlarımızın çok kesin talimatları ve takipleri söz konusu. Bir önceki toplantıda belki ifade etmiş olabilirim. Elimize de bir müfettişimiz gelerek İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişimiz buradaki çalışmaları inceledi ve netice itibariyle takipler son derece hassas bir şekilde sürdürülüyor.
Sokaklarımızda, caddelerimizde bir tek sahipsiz hayvan kalmayacak şekilde kararlı bir şekilde bu süreci Urfa'da da sonlandırmak istiyoruz. Ne var ki bu süre zarfında sahipsiz hayvanlar tarafından ısırılan vatandaşlarımızın olması durumunda biz valilik olarak derhal idari soruşturma başlatıyoruz. Şu ana kadar da 4 belediye personeli ile ilgili ayrı noktada gerçekleşen olayla ilgili inceleme, araştırma ve soruşturma onayını verdim.
Bundan sonra da gelişecek olaylara ilişkin bu yöndeki yöntemleri kullanmaya, bu çerçevede hareket etmeye devam edeceğiz.”