Şanlıurfa’da 58 yıl önce 9 ayda yapıldı! ‘Asrın felaketi’ni çatlaksız atlattı

Şanlıurfa’da 1967 yılında inşa edilen ve inşası 9 ayda tamamlanan taş ev, 58 yıldır ayakta kalmaya devam ediyor. 6 Şubat’ta meydana gelen ve 'asrın felaketi' olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetlerindeki depremlerde çatlak dahi oluşmayan Suruç’taki bu evin sırrı merak ediliyor. İşte detaylar…

5

Şanlıurfa'da taş yapı ustalığının en güzel örneklerinden biri olan ve kentin sembollerinden biri haline gelen nahit taşı, son yıllarda hem şehirde hem de yurt genelinde giderek daha fazla kullanılmaya başlansa da tarihi çok eskilere dayanıyor.  

Bu taş, estetik duruşu ve hava koşullarına karşı gösterdiği dayanıklılıkla bilinse de sağlamlığı ile dikkat çekiyor.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Karaca Köyü'nde 1967 yılında inşa edilen taş ev, 58 yıldır varlığını koruyor. Yapımı 9 ayda tamamlanan bu ev, zamanla çevresindeki diğer yapılardan farklı olarak, deprem gibi zorlu koşullara karşı gösterdiği dayanıklılığı ile ön plana çıkıyor.

ÇATLAK BİLE OLUŞMADI 

6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki büyük deprem felaketlerde dahi çatlak oluşmayan bu taş ev, kullanılan taşların sağlamlığı ve inşasındaki ustaların sayesinde varlığını koruyor. 

Evin yapımında kullanılan nahit taşının özelliği hem iç mekan hem de dış mekan iklim koşullarına karşı gösterdiği dayanaklılık.  Bu taş, yazın serin tutarken, kışın ise sıcaklık kaybını engeliyor. Ayrıca, taşın estetik dokusu, evin görsel çekiciliğini arttırırken, çevreye uyum sağlayarak doğal bir bütünlük sunuyor. 

Evde dikkat çeken bir diğer önemli detay ise, dış duvarlarda yer alan semboller ve figürler. Aslan, yılan, zeytin dalı, zeytin, güvercin gibi figürler hem tarihsel hem de kültürel açıdan önemli olan Mezopotamya mitolojisinin samp-img width='1.33' height='1' layout='responsive'eleri arasında yer alıyor. 

Bu figürler, evin bereket ve nazardan korunması amacıyla kullanılırken Şanlıurfa’nın derin kültürel ve dini mirasının bir yansıması olarak kabul edilir.