Şanlıurfa’da vatandaşların şikayetçi olduğu konuların başında gelen sağlık ile ilgili HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Faruk Polat açıklamalarda bulundu.
POLAT: VATANDAŞLAR 10 GÜNÜN ALTINDA RANDEVU BULAMIYOR
Şanlıurfa’da vatandaşların sağlık hizmetine erişiminin gün geçtikçe zorlaştığını belirten Polat, Şu ifadeleri kullandı:
“Maalesef, Urfa’mızdaki hastalıklar, nüfus artış hızından çok daha hızlı artmakta; buna karşın tedaviye erişim her geçen gün zorlaşmaktadır.
Vatandaşlarımız, birçok bölümde 10 günün altında randevu bulamazken, bazı bölümlerde ise hiç randevu alamıyor. Randevu almayı başaran hastalar da yeterli sürede muayene olamıyor. Günlük ideal hasta muayene sayısının 24 olması gerekirken, bu sayı bazı durumlarda 100’ü aşıyor. Polikliniklerdeki durum bu ise, acil servisleri hak getire…
Ayrıca, Radyolojik görüntüleme cihazlarının yetersizliği nedeniyle hastalar günlerce randevu alamıyor ve raporlarına da aylarca ulaşamıyor. Yoğun bakım ve servislerdeki yoğunluktan ötürü hasta yatışı yapılamamakta, hastalar başka yerlere sevk edilmektedir. Kısacası, sağlık raporumuz 'çürük' çıkmış, sağlık sistemimiz çökme noktasına gelmiştir.”
HÜDA PAR’DAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Kentte sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için çözüm önerilerinde bulunan Polat, önerilerini şu şekilde sıraladı:
“Her mahallede, tüm ekip ve ekipmanlarıyla donatılmış bir sağlık ocağının nöbet tutması sağlanabilir. Bu ekiplerin mesai ücretleri devlet tarafından karşılanabilir veya cüzi bir miktar hastalardan talep edilebilir. Böylelikle acil servisteki aşırı yoğunluk düşürülebilir.
Hastanelerde her poliklinik, gece nöbeti tutarak hizmet verebilir. Bu sayede, hastanelerin verimliliği arttırılabilir. Doktorlar fazla mesai ücretleriyle desteklenirken, hastalar uygun bir ücret karşılığında hizmet alabilir. Böylelikle poliklinik yoğunluğu azaltılabilir.
Radyoloji hekimi sayısı arttırılmalı ve raporlar kamu hastanelerince yazılmalıdır. Bu mümkün değilse yüklenici firmalar sıkı bir şekilde denetlenmelidir.
Tüm ilçelerimizdeki hastaneler ekip ve ekipman desteğiyle güçlendirilerek merkezin yükü hafifletilebilir.
Şehrimizdeki doktor açığını giderebilmek için, zorunlu hizmet süresi dolan hekimlerin görevlerine devam etmeleri teşvik edilmelidir. Bu kapsamda, ek ücret, ulaşım ve kira desteği gibi imkânlar sağlanarak Urfa’mızın önemli bir sorunu olan hekim açığı kalıcı olarak çözülebilir.”