Şanlıurfa’nın yanı başında yapılıyor! İçinden denizaltı bile geçebilecek

Diyarbakır’da başlatılan Silvan Sulama Tüneli çalışmaları, GAP’ın tarımsal hedeflerine büyük katkı sağlayacak. Şanlıurfa'nın yanı başında hayata geçirilen bu dev projenin içinden denizaltı bile geçebilecek.

5

Şanlıurfa’nın komşusu Diyarbakır’da yürütülen ve Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en stratejik adımlarından biri olarak gösterilen Silvan Projesi’nde önemli bir eşik aşıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Silvan Sulama Tüneli’nin kazı işlemlerinin resmen başladığını duyurarak, projenin hem bölge hem de ülke ekonomisi için tarihi nitelikte olduğunu ifade etti.

330 BİN FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ARAZİ SULANACAK

Silvan Tüneli tamamlandığında saniyede 212 metreküp su taşıma kapasitesiyle dev bir altyapı sistemine sahip olacak. Bu akış miktarı, bir olimpik yüzme havuzunu yalnızca 12 saniyede doldurabilecek seviyede. Proje sayesinde toplam 330 bin futbol sahasına eşdeğer büyüklükte bir tarım arazisi suyla buluşacak.

İÇİNDEN DENİZALTI GEÇEBİLECEK

Yaklaşık 13 kilometre uzunluğa ve 10 metre çapa sahip tünel, TCG Doğanay isimli denizaltının geçebileceği  genişlikte inşa ediliyor. Silvan Barajı ile entegre şekilde planlanan proje, GAP’ın tarımsal altyapısını tamamlayan en kritik unsurlardan biri olacak. GAP’ın başkenti olarak anılan Şanlıurfa’nın da ekonomik gelişimi açısından dolaylı katkılar sunması beklenen proje ile 305 bin kişilik istihdam hedefleniyor.

BÖLGENİN BEREKETLİ TOPRAKLARI SUYA KAVUŞACAK

Bakan Yumaklı, “Silvan Projesi ile toprak canlanıyor, bölge kalkınıyor” diyerek, tünelin devreye girmesiyle Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerdeki verimli toprakların modern sulama sistemiyle tanışacağını vurguladı. Yıllık 30 milyar lira ekonomik katkı hedeflenen projeyle, GAP’ın vizyonu daha da güç kazanacak.