Şanlıurfa’da ödüllü turnuva başlıyor

Şanlıurfa’da geleneksel Türk zeka oyunu mangala için büyük bir turnuva düzenleniyor. Bu etkinlikte dereceye giren yarışmacılara para ödülü verileceği açıklanırken, katılımcılar mangalanın strateji gerektiren doğasında keyifli bir rekabet yaşayacak. İşte tüm detaylar…

5

Şanlıurfa'nın Harran ilçesine bağlı Tahılalan ve Gözele mahallelerinde, geleneksel Türk zeka oyunu  olan mangala turnuvası düzenleniyor.

Tarihi çok eskilere dayanan ve Türk kültürünün önemli bir parçası olan Mangala, bu özel etkinlikle hem genç nesillere tanıtılacak hem de geçmişten gelen bu oyun, halkla yeniden buluşacak.

Turnuva, her yaştan katılımcının yarışabileceği şekilde organize edilirken, mangalanın strateji ve zekâ gerektiren doğası, katılımcılara unutulmaz anlar yaşatacak. 

Turnuvanın organizatörü, Tahılalan Mahalle Muhtarı Abdullah Akkurt, birinciye 5 bin TL, ikinciye 2 bin 500 TL ve üçüncüye bin 250 TL ödül verileceğini açıkladı. 

Akkurt, tarafından yapılan açıklamada turnuvaya katılmak isteyen yarışmacıların kendisi ile iletişime geçilebileceği ifade edildi. 

MANGALA OYUNU NEDİR? 

Mangala kelimesinin Arapça aktarma, taşıma anlamına gelen ve Türkçede de nakletme şeklinde yerleşmiş olan olan nakl kökünden türediği, mangalanın da bu sözcükten geldiği düşünülmektedir. Bununla birlikte Metin And bu sözcüğün taşların sıralanışı düşünülerek Türkçede en küçük askeri birlik için kullanılan manga sözcüğünden veya taşların konulduğu çukurlar düşünülerek mangal sözcüğünden türetilmiş olabileceği yorumunda bulunmaktadır.

Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır. Oyuncular 48 taşı her bir kuyuya 4'er adet olmak üzere dağıtırlar. Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur. Tarihi araştırmalar bu oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler Dönemi'nde oynandığını göstermektedir. Mangala oyunu en genel tabiriyle Türk zeka oyunudur ve bugüne kadar pek çok bilim insanı ve araştırmacının ilgi odağı olmuştur.