Şanlıurfa'da yetkililer depremzedeleri ikiye böldü! Mağduriyetleri giderek artıyor

Haliliye'deki 50 yıllık olduğu iddia edilen Kartal Apartmanı sakinleri, 6 Şubat depremi sonrasında iki farklı görüşle karşı karşıya geldi. Bir grup, binanın ağır hasar gördüğünü ve yıkılması gerektiğini savunurken, diğer grup binanın güçlendirildiğini belirterek itiraz etti. Sakinler, binanın tekrar denetlenmesini ve güvenlik durumu hakkında kesin bir karar alınmasını talep ediyor.

5

HALİLİYE - Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Şair Nabi Mahallesinde bulunan Kartal Apartmanı sakinleri, 6 Şubat depremi sonrasında büyük bir anlaşmazlık yaşıyor. Depremin ardından, apartman sakinlerinden bir kısmı binanın sağlam olduğunu savunarak hiçbir yapısal sorunun bulunmadığını ileri sürerken, diğer bir grup ise deprem sonrası binanın ciddi hasar aldığını belirterek, binanın yıkılması gerektiğini düşünüyor. 

Bu grup, ilk başta ağır hasar tespiti yapılan binada, daha sonra diğer sakinlerin itirazları sonucu yapılan inceleme ile hasar seviyesinin orta hasara indirildiğini iddia etti.

Gazeteİpekyol.com’a konuşan apartman sakinleri, yaşanan bu anlaşmazlık nedeniyle yetkililerden binanın yeniden denetlenmesi ve daha kapsamlı bir şekilde incelenmesi talebinde bulundu.

KARTAL APARTMANI SAKİNLERİ

Binalarının yaklaşık 50 yıllık olduğunu belirten ve özellikle bodrum kat dahil olmak üzere binanın her yerinin hasar aldığını iddia eden bina sakinlerinden Recep Aslan şu ifadelere yer verdi: 

“Oturduğumuz bina yaklaşık 50 yıllık. Özellikle bodrum kat başta olmak üzere, 6 Şubat depremlerinde binanın her tarafı hasar aldı. Şu anda duvarlar dökülüyor, yapı ciddi risk taşıyor. Binanın zemin katında bir fırın bulunuyor. Zaten binanın altında fırın olması da ömrünü kısaltıyor. Şu anda bina kullanılamaz durumda. Çoğumuz evi boşalttık, sadece birkaç dairede kiracılar kalıyor. Bu dairelerden biri de alt kattaki fırının sahibine ait.

 ASLAN: SORUMLULUĞU ÜSTLENEN KİM?

Aslan, deprem sonrası bina için ağır hasar raporu verildiğini, ancak diğer sakinlerin itirazı sonucu hasarın orta seviyeye indirildiğini iddia ederek, olası bir depremde sorumlusunun kim olacağını sorguladı ve şunları kaydetti:

“6 Şubat depremi sonrası ağır hasar aldığı için yeterli imza toplanırsa yıkım kararı çıkabiliyor. Ancak fırın sahibi, yeni binada ruhsat alamayacağı gerekçesiyle yıkıma itiraz etti. İtiraz sonucunda düzenlenen raporda binanın güçlendirildiği belirtilmiş. Oysa binada ne kolon güçlendirmesi ne de herhangi bir yapısal müdahale yapıldı.

Ayrıca binada hiçbir mülk sahibi yaşamıyor. Depremden sonra herkes taşındı. Bazıları ise dairelerini kiraya verdi. Şimdi sormak istiyoruz: Yarın bir gün tekrar bir deprem olsa, bu binada oturan kiracılar ne olacak? Burada insanların oturmasına kim izin veriyor? Bu durumdan mülk sahipleri mi, belediye mi, valilik mi, yoksa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mü sorumlu? Sorumluluğu üstlenen kim?”

“BİNADAKİ AĞIR HASAR ORTA HASARA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Başka bir bina sakini ise, mahkeme kararıyla binanın güçlendirildiğini, ancak son iki yıldır herhangi bir güçlendirme işlemi yapılmadığını öne sürerek şu ifadelerde bulundu:

“Deprem sonrası bu bina için ağır hasar raporu verildi. Ancak, sonraki süreçte bu ağır hasar, orta hasara dönüştürüldü. Binanın yarısı boş, kimse içeri giremiyor. Sadece bir iki dairede kiracılar var, ancak sahipleri kendileri oturmuyor, daireleri kiraya veriyorlar. Bizim vicdanımız bu durumu kabul etmiyor. Hiçbir kiracının böyle bir durumu kabul etmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz kendi çocuklarımızı oturtamadığımız binada, başkasının çocuğunun oturmasına izin veremeyiz.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gidip, bu binanın neden yıkılmadığını sordum. Bana, ağır hasardan orta hasara dönüştüğü için şu an yıkım izni verilemeyeceğini söylediler. Mahkeme kararıyla binanın güçlendirildiği belirtilmiş. Ancak, bu bina iki yıldır olduğu gibi duruyor, herhangi bir güçlendirme yapılmadı. Depo olarak kullandığımız alan ise su içinde ve gördüğünüz gibi hiçbir şekilde güvenli değil.”