reklam alanı

İl sınırları değişiyor: Şanlıurfa bölünüyor mu?

Cumhuriyet’in 100. yılına damga vuracak “100 İl” projesinde Şanlıurfa’nın sınırları yeniden değişebilir. Siverek ve çevresinde il statüsü için kritik hamle gündemde. Peki, bölge nasıl değişecek?

İl sınırları değişiyor: Şanlıurfa bölünüyor mu?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin dört bir yanını heyecanlandıran “100. Yılında 100 İl” projesi, ülke genelinde ilçe ve yeni il statüsüne ilişkin hareketliliği artırıyor. Bu kapsamda, Şanlıurfa başta olmak üzere birçok ilde harita yeniden şekillenmeye hazırlanıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: YÜKSEKOVALARIN SAYISI ÇOK FAZLA

İl olma talebiyle öne çıkan ilçeler arasında nüfus yoğunluğu, ekonomik gelişmişlik ve coğrafi büyüklük gibi kriterlerin yanı sıra yerel dinamikler de dikkat çekiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, ilçeler uzun süredir il statüsü için beklenti içinde. Hakkari’den gelen vatandaşların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettiği “Yüksekova il olmayı bekliyor, Sayın Cumhurbaşkanım” talebi, kamuoyunda geniş yankı buldu. Erdoğan ise bu talebe “Türkiye’de şu anda Yüksekovaların sayısı çok fazla. Hepsi il olmak için sıraya girdiler. Hepsi ‘Bizim de il olmamız lazım’ diyorlar. Ayrıca Yüksekova’nın bir havalimanı var” yanıtını verdi.

Bu gelişmelerle birlikte, il olma potansiyeline sahip ilçeler belirginleşirken, vatandaşların gündeminde de bu konu üst sıralarda yer alıyor.

BAHÇELİ: 100 İL, 1000 İLÇE…

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM’de düzenlenen grup toplantısında, Cumhuriyet’in 100. yılına özel anayasa teklif metni ile birlikte, “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden oluşan idari yapısıyla güçlenen bir Türkiye inşa etmemiz mümkündür” dedi. Bahçeli, 19 yeni il ve 27 yeni ilçe kurulmasına işaret etti. Bahçeli’nin açıklaması, iktidar kanadından da olumlu karşılık buldu.

ŞANLIURFA’DAN SİVEREK İL OLMAYA ADAY

Şanlıurfa sınırları içinde, özellikle Siverek ilçesi il olma yolunda en güçlü adaylardan biri olarak öne çıkıyor. Tarihsel olarak Diyarbakır’ın Çermik ilçesi ile Şanlıurfa’nın Hilvan ve Viranşehir ilçelerinin bağlı bulunduğu Siverek’in, yeni bir il statüsüne kavuşması halinde bu ilçelerin yeniden Siverek’e bağlanması bekleniyor. Bu durum ise Şanlıurfa’nın mevcut sınırlarında önemli değişikliklere yol açabilir ve 3 ilçenin Şanlıurfa’dan ayrılmasına neden olabilir.

İl sınırları değişiyor: Şanlıurfa bölünüyor mu?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.