reklam alanı

Milyonların beklediği açıklama geldi: Genel aftan kimler yararlanacak?

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen 10. Yargı Paketi, infaz sisteminde köklü değişiklikler getiriyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un duyurduğu yeni düzenlemelerle, özellikle yaşlı, hasta, engelli ve doğum yapmış kadın hükümlüler için infaz koşulları yumuşatılırken, çocuklar için ise daha rehabilite edici bir sistem devreye giriyor. İşte merak edilen detaylar…

Milyonların beklediği açıklama geldi: Genel aftan kimler yararlanacak?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10. Yargı Paketi olarak bilinen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından açıklamalarda bulundu. 

Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan hedefler doğrultusunda hazırlanan ve 10 farklı kanunda değişiklik öngören 30 maddelik teklifin hem infaz sistemini hem de toplumsal hayatı doğrudan etkileyen önemli düzenlemeler içerdiğini belirten Tunç, teklifin hayırlı olmasını diledi.

Yeni düzenlemeyle birlikte, infazda insan odaklı yaklaşımın kapsamı genişletiliyor. Hafta sonu veya gece infazı uygulaması; kasten işlenen suçlarda 1 yıl 6 aydan 3 yıla, taksirle işlenen suçlarda (taksirle öldürme hariç) 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak. 

Konutta infaz usulünde ise kadınlar, çocuklar ve 65 yaşını doldurmuş kişiler için 1 yıldan 3 yıla, 70 yaşını dolduranlar için 2 yıldan 4 yıla, 75 yaşını dolduranlar için 4 yıldan 5 yıla, 80 yaşını geçmiş olanlar içinse 6 yıla kadar olan cezalar konutta infaz edilebilecek.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar hariç olmak üzere, cezaevinde yaşamını tek başına sürdüremeyecek derecede ağır hastalığı veya engeli bulunan ve toplum güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturmayan hükümlülerin cezalarının da evde infaz edilmesinin önü açılacak.

Ayrıca, doğum yapmış kadın hükümlüler için daha önce 3 yıl olan konutta infaz sınırı 5 yıla çıkarılacak.

CEZADA ISLAH EDİCİ YAKLAŞIM

Yargı Paketi, suçla etkin mücadeleyi sürdürürken aynı zamanda ceza adaletinde ıslah edici yaklaşımı da öne çıkarıyor. Yeni düzenlemeyle, hakkında ikinci kez tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülere belirli şartlar altında koşullu salıverilme imkânı tanınacak. 

Bu kişiler, süreli hapis cezalarının dörtte üçünü iyi halli olarak infaz etmeleri halinde dış dünyaya uyum sağlama, rehabilite edilerek yeniden suç işlemelerinin önlenmesi ve topluma kazandırılmaları amacıyla tahliye edilebilecek. Düzenlemeyle suçlunun sadece cezalandırılması değil, topluma yeniden kazandırılması da ön planda tutuluyor.

ÇOCUK HÜKÜMLÜLERDE YENİ DÖNEM

Yargı Paketi ile çocuk hükümlülerin ceza infaz sisteminde de önemli değişiklikler yapılacak. Artık çocuk kapalı ceza infaz kurumundan çocuk eğitimevine geçişler, yapılan iyi hal değerlendirmesi sonucunda mümkün olacak. Kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az, taksirli suçlardan ise toplam 5 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına çarptırılan çocuk hükümlüler ise cezalarını doğrudan çocuk eğitim evlerinde yerine getirecek. Bu düzenlemeyle çocukların daha sağlıklı bir rehabilitasyon sürecinden geçmeleri ve topluma kazandırılmaları hedefleniyor.

Bakanı Tunç, teklifin komisyonda kabul edilmesi sürecinde emeği geçen tüm milletvekillerine teşekkür etti.

Milyonların beklediği açıklama geldi: Genel aftan kimler yararlanacak?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.