Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa İl Başkanlığı, kentte çiftçilerin son dönemde yaşadığı sorunlarla ilgili detaylı bir rapor oluşturdu.
İl Başkanı Ferhat Karadağ, raporun sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak için basın toplantısı düzenledi. CHP Şanlıurfa İl Başkanlığı binasında yapılan açıklamada Başkan Karadağ, 1 milyon 800 bin dönüm kuru tarım alanının yüzde 80’inin zarar gördüğünü ve il ekonomisinde yaklaşık 10 milyar TL kayıp olduğunu belirtti.
Başkan Karadağ’ın açıklamaları şu şekilde:
KURAKLIK VE DON FELAKETİ
“Şanlıurfa’da kuru tarım yapılan arazilerde hasat dönemi başladı, ancak kuraklık ve don afetleri nedeniyle çiftçiler büyük kayıplar yaşadı. Tarlalar biçilemeyecek duruma geldi ve üreticiler, ekinlerini kaldırmak zorunda kaldılar.
EKONOMİK KAYBIN BOYUTU
Şanlıurfa’da 1.800.000 dönüm kuru tarım alanının yüzde 80’i zarar gördü. Bu kaybın il ekonomisine etkisi yaklaşık 10 milyar TL’dir ve çiftçiler büyük bir çıkmaz içine sürüklenmiştir.
SULU TARIMDAKİ ZARARLAR
Sonbahar ve kış yağışlarının yetersizliği nedeniyle bitkilerin gelişimi sekteye uğramış, ayrıca DSİ’ye bağlı sulama birlikleri suyu geç bıraktığı için çiftçiler zarar görmüştür. Elektrik kesintileri sebebiyle çiftçilerin kendi imkanlarıyla açtıkları kuyular kullanılamaz hale gelmiş, meteorolojik erken uyarı sistemleri de yetersiz kalmıştır.
SİGORTA SİSTEMİ ÇİFTÇİYİ KORUYAMIYOR
TARSİM sigortaları, aşırı soğuk kavramını poliçelerine dahil edemediği için çiftçiler ciddi mağduriyet yaşamaktadır. İklim değişikliği nedeniyle tarımın geleceği tehlikede olmasına rağmen, sigorta şirketleri bu duruma karşı önlem almamaktadır.
TABAN FİYAT VE TMO’NUN VARLIK SORUNU
Çiftçilerin büyük beklenti içinde olduğu taban fiyat açıklaması gecikmiş ve yetersiz kalmıştır. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), çiftçinin kara gün dostu olmaktan çıkmış, hükümetin bir rant kurumu haline gelmiştir.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE ÇİFTÇİNİN RİSK ALTINDA OLMASI
Tarımsal sulama için elektrik ihtiyacı giderek artarken, TEDAŞ tarafından sürekli ve plansız kesintiler yapılarak çiftçi mağdur edilmekte, tarım üretimi sekteye uğratılmaktadır.
SULAMA BİRLİKLERİNİN ÇİFTÇİYE KAPATILMASI
Sulama birlikleri, çiftçinin elinden alınıp yandaş memurlara devredilmiştir. Kayyum politikaları nedeniyle çiftçinin lehine herhangi bir proje hayata geçirilememekte, bu birimler tamamen çiftçiyi zor durumda bırakan uygulamalar için kullanılarak devletin taşeronluğuna dönüşmektedir.
TARIM BAKANLIĞI SEYİRCİ KONUMDA
Tarım Bakanlığı, çiftçinin yaşadığı sorunları görmezden gelmekte, bölge üreticilerine gereken desteği sağlamamakta ve tarımsal kalkınma politikaları geliştirmemektedir.
ÇİFTÇİYE HAK ETTİĞİ DESTEK VERİLMİYOR
Milli gelirden çiftçiye ayrılması gereken %1’lik desteğin yarısı bile verilmemektedir. Tarım dışında birçok sektöre destek sağlanırken, üretimin bel kemiği olan çiftçiler göz ardı edilmektedir.
ŞANLIURFA’DA GES PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ
Şanlıurfa’daki baraj gölü ve sulama kanallarına kurulacak GES projeleri ile bölgenin tüm elektrik ihtiyacı karşılanabilirken, bu yönde hiçbir adım atılmamaktadır.
PLANLAMA EKSİKLİĞİ ÇİFTÇİYİ ZARAR ETTİRİYOR
Tarım Bakanlığı, çiftçiye ne ekeceğini ve ürününü ne kadara satacağını belirleyerek zarar etmesini önlemeli ancak mevcut hükümet bu konuda bir politika geliştirmekten uzak. Mezopotamya’nın verimli toprakları ve genç nüfusuyla Türkiye kalkındırılabilirken, bu fırsat tamamen heba edilmektedir.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA VE DRENAJ ÇALIŞMALARI SORUNLU
23 yıldır tamamlanamayan toplulaştırma ve drenaj çalışmaları, köylerde anlaşmazlık ve kan davalarına sebep olmaktadır.
KIRSALDA YAŞAM VE KONUT SORUNU
Köylerde konut yapımı için herhangi bir rezerv alan planlaması yapılmadığı için çiftçimiz bürokrasi engellerine takılmakta, belediye hizmetlerine erişememekte ve insanca yaşama imkanı bulamamaktadır.
URFA FISTIĞI ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLDİ
Urfa fıstığının fiyatı 220 TL’den 500 TL’ye çıkmış ancak çiftçinin elinde ürün kalmadığı için kazanç tüccarlara geçmiştir. Taban fiyat açıklaması, çiftçinin ürününü tüccara kaptırmasından sonra yapılmış, TMO’nun alım garantisi ve lisanslı depoculuk talepleri karşılanmamıştır.
Hasat kayıpları için çiftçiye acil destek sağlanmalı!”
0 Yorum