reklam alanı

Parmak ısırtan yemekler: Bayrama özel Urfa usulü yemek tarifleri

Şanlıurfa’da Kurban Bayramı hazırlıkları son hızla devam ediyor. Geleneksel bayram sofralarında buluşacak aileler, şehrin eşsiz tatlarıyla dolu parmak ısırtan menülere hazırlanıyor. Etin her çeşidine tutkun Şanlıurfalıların özel bayram lezzetleri, bu yıl da sofralara renk katacak. İşte bayramda sofranızı taçlandıracak enfes Urfa yemekleri…

Parmak ısırtan yemekler: Bayrama özel Urfa usulü yemek tarifleri

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da Kurban Bayramı hazırlıkları hummalı bir şekilde devam ediyor. Kurbanlıklar seçildi, kesim yerleri ve kasaplar ayarlandı. Bayramın en özel geleneklerinden biri olan “aile büyüğünün evinde toplanma” bu yıl da eksiksiz gerçekleşecek. Çoluk çocuk, genç yaşlı, iki hatta üç kuşak aynı sofrada buluşacak.

Bu buluşmaların özeti ise; yemek bahane, sohbet şahane. Ancak elbette sofranın da Şanlıurfa’nın eşsiz lezzetleriyle donatılması şart. Kadınlar bayram temizliğinin yanı sıra, misafirlere ne ikram edileceğini düşünerek kolları sıvadı bile.

Etin her türlüsünü büyük bir tutkuyla tüketen Şanlıurfalılar için hazırladığımız bu özel bayram menüsü, sofralarınızı adeta taçlandıracak.

İşte Kurban Bayramı sofralarını şenlendirecek o geleneksel ve eşsiz Urfa yemekleri:

SAC KAVURMA

Malzemeler (6 Kişilik)

1 küçük kuzu

1 su bardağı sadeyağ

2 çay kaşığı karabiber

Tuz

Hazırlanışı

Kuzu eti kemikleriyle birlikte iri parçalar haline doğranır. Sac ters çevrilerek etler içerisine konulur harlı ateşte et kendi suyunu verip çekinceye kadar pişirilir. Et suyunu çekince yağ ilave ederek etler pembeleşinceye kadar kavrulur, tuz ve karabiberi eklenerek ateşten alınıp sıcak olarak servis yapılır. Arzu edenler servis tabaklarına sarımsaklı yoğurt dökebilirler.

CİĞER KAVURMASI

Malzemeler (2 Kişilik)

1 adet koyun ciğeri

1 adet büyük boy soğan

1,5 kaşık sadeyağ

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 kahve fincanı nar ekşisi

4-5 adet yeşil soğan

1 bağ maydanoz

Hazırlanışı

Ciğerlerin zarları soyularak küp küp doğranır, yıkanarak süzgece bırakılır. Bir tavaya yağ konularak ısıtılır. İnce kıyılmış soğan tavaya atılarak pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanların üzerine ciğerler ilave edilir. Ciğer kendi suyunu verip çekinceye kadar pişirilir tuz ve karabiber eklenip ateşten indirilir. Üzerine bir fincan nar ekşisi ilave edilip servis tabağına alınır. Yanına ince kıyılmış yeşil soğanla maydanoz konulur.

CİĞER KEBABI

Malzemeler (4 Kişilik)

1 kg koyun ciğeri

½ kg kuyruk

Hazırlanışı

Ciğer yıkanıp büyük zar şeklinde doğranır, kuyruklar da aynı biçimde hazırlanır. Kebap şişinden daha ince özel şişlere iki ciğer, bir kuyruk biçiminde saplanır ve mangalda çevrile çevrile pişirilir. Açık (lavaş) ekmeğe dürüm yapılarak küçük kuru soğan ve közlenmiş - tercihen kırmızı- biberle birlikte sıcak olarak ayran eşliğinde her mevsim yenilir.

TİKE KEBABI

Malzemeler (5 Kişilik)

 1 kg bonfile et

 200 gr kuyruk

 1 büyük kuru soğan

 4 diş sarımsak

 1 limon

 ½ çay bardağı süt

 2 yemek kaşığı zeytinyağı 

 2 yemek kaşığı pul biber 

 Tuz

Hazırlanışı

Et ve kuyruk kuşbaşı doğranır. Soğan çok ufak doğranıp sarımsaklar dövülür limonun suyu çıkarılıp süt, zeytinyağı, tuz, kırmızı biber, et birlikte yoğrularak terbiye edilir. Bir gün bekletildikten sonra iki et bir kuyruk olacak şekilde şişe saplanır ve kömür ateşinde pişirilir. Dürüm yapılarak, kuru soğan, közlenmiş isot, mevsiminde pişmiş domates ve ayran eşliğinde her mevsim yenilir. Terbiye işlemi yapılmadan da aynı şekilde pişirilebilir ancak baharda kuzu etine kesinlikle terbiye yapılmaz.

PATLICANLI KEBAP

Malzemeler (6 Kişilik)

1 kg yağlı zırhla çekilmiş kıyma et 

2,5 kg uzun boylu iri patlıcan

2 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

İri çekilmiş kıymanın içine iki kaşık tuz ilave edilerek iyice yoğrulur.patlıcanlar yıkanır yeşil başları kesilerek enlemesine dört eşit parçaya bölünür. Şişe önce patlıcanın baş tarafı saplanır, kıymadan bir ceviz büyüklüğünde alınıp elde iyice toparlanıp şişe saplanır. Her şişe bir patlıcan bir et olarak dört patlıcan üç et olacak şekilde saplanır. Kömür yakılır, mangala iyice yayılır, alev geçtikten sonra şişler mangalın üzerine dizilir. Çevire çevire yandırmadan patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir ve servis tabağına alınır üzerine elle su (sonbaharda taze sıkılmış nar suyu) tanelenir ve ağzı bir kapakla kapatılarak terletilip dinlendirilir. Kuru soğan, közlenmiş kırmızı isot ve ayranla - sonbaharda taze sıkılmış mayhoş nar suyu eşliğinde- dürüm yapılarak yenilir. Yaz sonu ve sonbahar başlarında gerçek lezzetiyle yenilir.

HAŞHAŞ KEBABI

Malzemeler (6 Kişilik)

1 kg orta yağlı zırhla çekilmiş kıyma et 

1 çay bardağı köftelik bulgur

1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Kıyma et, ıslanmış köftelik bulgur ve tuzla iyice yoğrulur. Bir avuç kıyma avuçlandıktan sonra sıkılıp kebap şişine geçirilmek suretiyle tombul bir şekil verilir ve mangal ateşinde yavaşça çevrilerek pişirilir. Yapılacak dürüm, ince kıyılıp üzerine limon sıkılan yeşil soğan ve maydanoz, közlenmiş isot ve ayran eşliğinde her mevsim yenilebilir.

FRENKLİ KEBAP

Malzemeler (6 Kişilik)

1 kg az yağlı zırhla çekilmiş kıyma et 

2,5 kg domates

2 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Domatesler dörde bölünür. Her dilimin sırtı şişin bir yönüne gelmek üzere, ceviz büyüklüğünde elde toparlanan bir et ve bir domates şeklinde saplanır. Dinlenmiş ateşte dikkatle pişirilmelidir. Domatesli kebabın eti yağlı olursa pişerken dökülür. Kuru soğan, közlenmiş -tercihen kırmızı- isot ve ayranla dürüm yapılarak yenilir. Sonbaharda lezzetinin zirvesine ulaşır.

Parmak ısırtan yemekler: Bayrama özel Urfa usulü yemek tarifleri

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.