Gün geçmiyor ki yeni bir kafa karışıklığı ile uyanmayalım. Anlayacağınız kafalar çok karışık… Alışkın olmadığımız durumların peşi arkası gelmiyor. Küresel toplumda tehlike duygusu daha önce hiç aşina olmadık bir şekilde büyüyor. Çünkü dünyada başa çıkması gereken ciddi bir iç kriz var. Küresel sistem toplumu bilmeceden bilmeceye soktukça, toplumun etrafı düğümlerle çevrili bir hal alıyor.
Korona virüs, dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Bu durum başka bir sembolik sınırı da aşarak, trajik payını gün geçtikçe artırmaya devam ediyor. Pandeminin bahar dalgasından sonra, gün geçtikçe eğitimde, iş yaşamında, sağlıkta ve aklımıza gelebilecek pek çok alanda kilitlenmeler yaşandı. Bu kilitlenmelerin başında eğitimde online sisteme hazırlıksız yakalandığımız kaçınılmazdır. Covid, enkazının ardından, toplumun her alanında kayıp bir nesil doğurdu. Tabi ki, başka sosyal alandaki uçurumları /farklılıkları da beraberinde getirdi. Özel okullardaki çocuklar için bu durumun şiddeti teğet geçebilir. Ancak çoğu öğrencinin uzaktan eğitimle ilgili bazı sorunları vardır. Ya yeterince hızlı internet ya da bilgisayar yok. (Bununla birlikte, her bir öğrencinin evde ayrı bir bilgisayara ihtiyacı oluştu.) ya da öğretmenleri, dersleri online sistemler aracılığıyla verimli ve ilginç bir şekilde nasıl yürüteceğini henüz öğrenmemiştir. Bu türden daha önce aşina olmadığımız sorunlarla birlikte hayatımıza yeni cihazlar, yeni yöntem arayışlarını da getirdi. Örneğin çocuklar için virüs çağında nasıl davranılacağı konusunda harika bir bilgilendirme kampanyası düzenlemek de mümkündür: Temastan nasıl kaçınılacağı, molalar sırasında okulda nasıl hareket edileceği, vs.
Yaşadığımız çağın acı gerçeği şudur ki: Bu virüs geçse bile, muhtemelen aşının bulunmasıyla önümüzdeki altı ayda silinecek. Fakat ilerleyen zamanlarda daha fazlası gelecek. Çünkü virüsler yaşayabilir ve bir nefesle kolayca yayılabilir. Birkaç yıldır, salgınlar ritmik olarak dünyanın tamamına yayıldı. Gün geçtikçe de genişledi. Ve daha da kötüleşecek. İnsanoğlunun nefesinde gizlenen virüs, sosyal bir varlık olan bireyin içine adeta bomba gibi düşmüştür.
Covid, daha iyi olmayacak başka bir yenidünyaya açılan kapımızdır. Sağlık ve dijitalleşme yenidünyamız olacak. Bu noktada, değerli dostlar, virüsle arkadaş olmak zorunda değiliz ama onunla yaşamayı öğrenmeliyiz. Şu andan itibaren, daha fazla tank ve bomba satın alan ülkeler güçlü olmayacak, görünenin aksine bir veya iki hafta içinde hayatlarının tüm alanlarını çevrimiçi olarak aktarmayı öğrenen ülkelerin güçlü olacağına dair birçok gösterge var.
Muhteşem bir yazı olmuş çok güzel özetlenmiş zengin ve fakir arasındaki uçurumun doğurduğu sonuçları