Şanlıurfa’da bir ilçenin kaderini değiştirdiler! Öğrencilere ilham oldular

Harran Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, akademisyenler ile birlikte güvenli ve huzurlu evler hedefiyle Eyyübiye’de bir ilke imza atılarak hayata geçirilen sismik izolatörlü toplu konut projesini yerinde inceledi. Proje, öğrencilere ilham olurken projenin yürütücüsü Pay Konut İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Paydaş “Hem genç arkadaşlarımıza öncülük etmemiz hem Urfa’daki projenin Türkiye’nin gündemine bu şekilde girmesi sebebiyle projemizle gurur duyuyoruz” dedi.

Şanlıurfa’da bir ilçenin kaderini değiştirdiler! Öğrencilere ilham oldular

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremlerde can ve mal kayıplarının yüksek olduğu Şanlıurfa’da depremin ölümcül riskine karşı bir ilke imza atıldı ve Türkiye’deki ilk sismik izolatörlü toplu konut projesi Pay Konut İnşaat A.Ş. ile hayat buldu. Proje şimdilerde genç mimarlara da ilham veriyor.

Yüzde 73’ü gecekondulardan oluşan Eyyübiye’de depremin ardından ilçenin adeta kaderini değiştirmek için önemli bir adım atıldı. Hem güvenli hem huzurlu evler için “Sismik İzolatörlü Paykent Konutları” ilçenin Yenice Mahallesi’nde yapılmaya başlandı. Yaklaşık 200 dönümlük alanda uygulanan projenin 100 dönümlük alanında sağlık, eğitim tesisleri, cami, ticari alanlar ve mesire yer alıyor. Bu haliyle aynı zamanda uydu kent olacak proje Türkiye’de ilk olması sebebiyle özellikle mimarların ilgisini çekiyor.

Harran Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri de Güneyşehir Paykent Uydu Konutları alanına teknik bir gezi düzenledi. Öğrenci ve akademisyenleri projenin yürütücüsü Pay Konut İnşaat A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Paydaş ağırladı. Yönetim Kurulu Başkanı Paydaş mimarlık öğrencilerine proje hakkında bilgiler vererek soruları yanıtladı. Ardından öğrenciler sismik izolatörle hazırlanan deprem testine girdi. Daha sonra öğrenciler inşaatın devam ettiği binalarda sismik izolatörü inceledi. 

AKADEMİSYENLER PROJEYİ TAKDİR ETTİ

Gezinin ardından açıklamalarda bulunan ve projeyi değerlendiren akademisyenlerden Dr. Öğr. Üyesi Fatma Şebnem Kuloğlu Yüksel “Bu projeyi gerekli buldum. Deprem kuşağında olan bir ülkeyiz, bir sene önce de büyük acılar yaşadık. Bununla ilgili önlemlerin alınması, tasarımların buna yönelik yapılması gayet mantıklı. Olması gereken bir proje o yüzden olumlu buldum” dedi. 

Akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Hasan Doğan projede devamlılık dileyerek “Bu coğrafya için gerekli bir sistemdir çünkü deprem kuşağında yer almaktayız. Artık yavaş yavaş bunun bütün binalara entegre edilmesi gerekir. Bu proje bu konuda öncü çünkü ilk defa bu konut alanı uygulanmaktadır. Bu proje bu alanda Türkiye’de öncü olmayı hak eden bir projedir, umarım devamı gelir” diye konuştu. 

GELECEĞİN MİMARLARINA İLHAM OLDU

Mimarlık Bölümü Öğrencisi İsmail Buldu ise proje ile kendilerine öncü olduklarına dikkat çekerek düşüncelerini şu sözlerle açıkladı:

“Projeyi çok iyi buldum. Türkiye’nin bütün illerinde olması gerek bir proje diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye deprem bölgesinde boşuna canlar gitmesin basit şeyler için. Yapılabilme imkanı bulunduğundan dolayı hep projede olması gereken bir fikir olarak düşünüyorum. Bu proje benim için ilham kaynağı oldu. Bundan sonra eğer olursa bu meslekten devam edersem bu tarz projeler yapmayı düşünüyorum. Yapanların ellerine sağlık, öncü oldukları için.” 

Öğrenci Pervin Yaşar ise “Proje gayet başarılı 6 Şubat depreminden sonra zaten olması gereken bir şey. Fay hattı geçen yerlerde mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum. İlerde gerekli yerlerde benzer projeler yapmayı düşünüyorum. Bu proje benim için ilham kaynağı oldu” dedi. 

 

“PROJEMİZLE GURUR DUYUYORUZ”

Yönetim Kurulu Başkanı Paydaş ise proje sayesinde öncü olmalarının kendilerine verdiği gurura vurgu yaparak ziyaretten duydukları memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi:

 “Bu projeye başlarken Türkiye’de bir ilki yapmaya karar verdik ve başardık, başarmaya da devam edeceğiz. Bu sistemde Türkiye’de öncü olmanın gururunu tabi ki yaşıyoruz. Bu anlamda genç kardeşlerimiz, hocalarımız burada bizi ziyaret ettiler, biz kendileriyle fikir alışverişi yaptık, burada kendilerine sahayı gezdirdik. Hem öğrenci arkadaşlarımızı ileriki yıllarda inşaattın ne kadar ciddi bir iş olduğunu, insanın canının ne kadar değerli olduğunu biz burada kendileriyle istişare ettik, kendileri de genel kanı olarak bundan sonraki yapacakları inşaatlarda sismik izolatör sistemini kullanacaklarını söylediler. Tabi bizi mutlu ediyor, biz firma olarak genç arkadaşlarımıza ilham olabildiysek bunun önünü açabildiysek ne mutlu bize diyoruz. 

Biz projeye başlarken dünyanın en sağlam konut sınıfına giren konut üretmeye karar vermiştik ve projemize de başladık, çok güzel ilerliyor. Urfa’mızda üniversitedeki hocalarımızın arkadaşlarımızın bizi ziyaret etmesi bizi mutlu etti. Bizi bu anlamda hem buradaki genç arkadaşlarımıza öncülük etmemiz hem Urfa’daki projenin Türkiye’nin gündemine bu şekilde girmesi bizi mutlu ediyor tabi ki, projemizle gurur duyuyoruz. 

Gerek kendi ilimizde gerekse çevre illerde özellikle deprem kuşağında olan bölgelerimizden çok büyük talep görüyoruz. Bu da bizi tabi ki mutlu ediyor, Türkiye’ye örnek olabildiysek ne mutlu bize. “

 

“HERKESE KAPIMIZ AÇIK”

İlgili meslek grupları ve sivil toplum kuruluşlarını da davet eden Başkan Paydaş “Biz bu işle ilgilenen, bu işe önem veren tüm sivil toplum kuruluşlarını, meslek odalarını, mimarlarımızı, mühendislerimizi, üniversitelerimizi buraya bekleriz. Bizi bu anlamda tüm teknik arkadaşlarımızla beraber herkese kapımız açıktır” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’da bir ilçenin kaderini değiştirdiler! Öğrencilere ilham oldular

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.