Yazar: Abdulhamit ÇELİK
İnsanı insan yapan insani onurdur. Onuru koruyan insanın özgürlüğüdür. Özgürlüğü ve onuru koruyan erdemdir.İnsanlığın yaratılışından günümüze kadar incelendiğinde yani insanlık tarihinde erdemin olmadığı toplumlar özgür değil , özgürlüğün zıttı ve düşmanı olan köleliktir.Köle ve köle ruhlu toplumlardan lider çıkmadığı gibi bilim adamı da çıkmaz .İnsanlık tarihinin en bariz misali firavun ( II Ramses) ve Hz. Musa İbrani topluluğudur .Çünkü zamanla İbrani topluluğu eğitimden uzaklaşarak erdemini yitirmiş, özgürlüğünü kaybetmiş , II Ramses ve halkına köle olmuşlardır.Kuranı Kerim’deki Kasas süresinin yedinci ayetinde yeni doğan çocuğu yani Hz.Musa ‘yı suya ( Nil Nehri ‘ne ) bırakılmasını vahi eder.Hz. Musa‘nın firavunun kız kardeşi veya eşi tarafından sudan alınarak sarayda özgürce erdemli bir lider olarak yetiştirilir.Sarayda yetiştirilen Hz. Musa bu İbrani topluluğunu aldığı erdemli ve özgür eğitim ile kölelikten kurtarır.
Başka bir örnek ise ;
Orta Çağ Avrupa’sında engizisyon (Kilise Mahkemeleri ) ve kral tarafından köleleştirilen ve yüz milyonlarca katledilen Avrupa topluluğu erdemli filozoflar ve bilim adamları tarafından üretilen erdemli bilgilerle Rönesans ( Aydınlanma ) dönemini yakalamışlardır.1700 ‘lü yıllarda Avrupa halkını aydınlatarak özgürlüğüne kavuşturmuşlardır .
Şimdiki yüzyılda ise Japonya örneğini verelim.6 Ağustos 1945 yılında ABD ‘nin , Japonya ‘nın büyük kentleri olan Nagazaki ve Hiroşima’ya uranyum atom bombası atarak yerle bir etmişlerdir.Japonya halkı erdemli bir eğitimle ilkokul öncesi çocuklar eğitilmişlerdir. Adına erdemli eğitim dediğimiz üstün ahlak eğitimi ile eğitmenler tarafından yetiştirilirler.1945 yılında eğitilen bu çocuklar şimdiki yaşadığımız 21. yy da Japonya’yı modern ve ekonomisiyle güçlü bir ülke haline getirmişlerdir. Dünya devletleri sıralamasında teknolojisi ile ve devlet anlayışsı ile liderliği yakalamışlardır.
Erdem ve Erdem Eğitimi Nedir ;
Erdem : İnsanı mükemmelleştiren ve mutluluğu elde etmesini sağlayan ahlaki anlayıştır.Ahlakın övdüğü iyi olma, alçak gönüllülük yiğitlik , doğruluk ve benzeri niteliklerin genel adıdır.Genellikle ahlaksal iyiye verilen anlamdır.Erdemi başlıca sıralarsak ;
1.Bilgelik
2.Yiğitlik ve Cesaret
3.Adaletli ve Doğruluk
4.Ölçülü olmak
Bilgelik : İnsanı en üstün ahlaklı kavramlarını ekleyebiliriz. Erdemli eğitimde birinci sırayı alan bilgelik doğru insanlarla doğru bilgiler vererek küçük yaşlardaki çocukları eğitmekle başlar .Bu eğitim verilirken çocukların kişilikleri geliştirilerek cesaret kazandırılmalıdır.Cesur ve yiğit olmayan bir bilgenin bilgileri korkusundan dolayı topluma aktaramaz.Bilgisiz yiğit ve cesur bir kişinin yiğitliğinin topluma faydası olmaz , faydasından çok zararı olur ( Cahil Cesareti ).Onun için erdemin ilk iki şartı olan bilgelik ve cesaret çocuklara aktarılmalıdır.
Adaletli ve Doğruluk : Küçük yaştaki çocuklara hukukun üstünlüğü ilkeleri aşılanmalıdır. Adaletli ve doğru olabilmek için özgürlük anlatılmalıdır. Romalı hukukçu filozof (M. ö 70. yy) yaşamış Cicero ‘nun ‘’ Özgürlüğümüz için Hukukun Kölesi Olmalıyız ‘’ anlayışını erdem eğitimi olarak vermeliyiz. Ancak özgürlük anlayışı kümeste dolaşan tilkinin denetimsiz özgürlüğü gibi de olmamalıdır.Üstün ahlaklı özgürlük sınırlarını ihlal etmenin erdem de yeri yoktur.Hukukun ve adaletin eğitimini küçük yaştaki çocuklara ve gençlere ders olarak anlatılmanın erdemli eğitimin bir parçası olarak görmeliyiz.
Ölçülü Olmak : Kişinin kendisi ile yüzleşmesi , dünya insanı ile yüzleşerek eksiklerini ve kusurlarını bilmesidir .Ölçülü olmanın adaletli paylaşım, insanın kendisine gösterilmesini istediği saygının ve sevginin karşı tarafa da gösterilmesi anlayışıdır .
Çocuklarımızı okuma yazma öğretiminden önce üstün ahlakla ahlaklandırmalıyız.Bu ahlak eğitimi ile diğer bilgileri vermeliyiz.Öğrencilerimizi salt bir makam sahibi ve ticaret yapması için diploma yeterli gelmemektedir. Yukarıda sıraladığımız erdem ilkeleri ile eğitilen toplumlarda erdemli bilgeler ve erdemli siyasetçiler yetiştirilir. Yetiştirilen bu insanlar toplumlarını huzur ve mutluluk içerisinde idare ederler.İdare edilen bu yönetime cumhuriyet diyoruz ,çünkü cumhuriyet erdemli insanların erdemli yönetim şeklidir.