Lezzetin İzinde: Tepsi Kebabı'nın Şahane Yolculuğu

Urfa'nın taptaze bahar esintileri eşliğinde, sofraların baş tacı olan Tepsi Kebabı, özel lezzeti ve kendine has dokusuyla damakları şenlendiriyor. Bu enfes yemeği yaparken hem şehrin tarihine hem de mutfağına olan saygımızı gösteriyoruz. İşte, tüm lezzet avcılarının merakla beklediği Urfa usulü Tepsi Kebabı tarifinin detayları...

Lezzetin İzinde: Tepsi Kebabı'nın Şahane Yolculuğu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malzemeler:

  • 1 kilo taptaze patlıcan
  • 1 çorba kaşığı kaliteli sıvı yağ

Köfte için:

  • 500 gram dana veya kuzu kıyma
  • 1 adet iri boy soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası (isteğe bağlı olarak biraz biber salçası da eklenebilir)
  • Tuz, Urfa isotu ve taze çekilmiş karabiber

Yapılış:

Öncelikle kıymayı geniş bir kaseye alın. Üzerine rendelenmiş soğanı, bir çorba kaşığı salçayı, tuz, Urfa isotunu ve taze çekilmiş karabiberi ekleyin. Malzemeleri yoğurarak harmanlayın. Köfte harcını biraz dinlendirirken patlıcanlara geçelim.

Patlıcanları yaklaşık 3 parmak genişliğinde kesin. Büyük boyutta olan patlıcanı elde köfte şeklinde düzenleyin. Ortasına domates dilimleri yerleştirin. Bu aşamada lezzet yolculuğunun ana noktalarından birine adım atıyorsunuz.

Patlıcanların üstünü ince bir tabaka halinde sıvı yağla yağlayın. Bu püf noktası, fırında pişerken patlıcanların kurumamasını sağlayacak.

Fırını 220-250 dereceye ısıtın. Patlıcanları fırına yerleştirin ve altları güzelce renk alıp suyunu çekene kadar pişirin. Eğer fırınınızda üst ve alt ayrı pişirme özelliği varsa, ilk 30 dakika sadece alttan pişirip ardından üstüne de ateş vererek mükemmel sonuca ulaşabilirsiniz. Ancak unutmayın, yaklaşık 1 saat içerisinde patlıcanlar tam anlamıyla pişip pişmediğini kontrol etmekte fayda var.

Şanlıurfa'nın eşsiz mutfak geleneğiyle uyumlu olarak, köftenin içine soğan ve salça koymamak geleneksel bir ayrıntıdır. Ancak ev fırınlarında etin kurumasını önlemek amacıyla bu adımları atlamamızı tavsiye ederiz. Servis sırasında ise kuru soğan kesilip dürüm yaparak, şehrin otantik lezzetini sofranıza taşıyabilirsiniz.

Sunum:

Tepsi Kebabı'nı sıcak sıcak servis yaparken, yanında taze yeşilliklerle süslenmiş bir salata ve nar ekşili yoğurtla sunmanız, bu eşsiz lezzeti tamamlayacaktır. Üzerine serpiştirilmiş taze biber ve maydanozla sunulan bu enfes yemeği yemeğin tadını doyasıya çıkararak deneyimleyebilirsiniz.

Tepsi Kebabı'nın taşıdığı tarihî derinlik ve şehrin ruhunu sofralarınıza taşıdığı bu özel tarif, aile ve sevdiklerinizle paylaşacağınız unutulmaz anıların da anahtarı olacak. Şimdiden afiyet olsun!

Lezzetin İzinde: Tepsi Kebabı'nın Şahane Yolculuğu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.