Tarihi kilise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Şanlıurfa’da kendi kaderine terk edilen, definecilerin saldırısı altındaki tarihi Germuş Kilisesi, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. CHP’li vekil Mahmut Tanal, konuyu Meclis’e taşıdı.

Tarihi kilise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, kendi kaderine terk edilen, definecilerin saldırısıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Şanlıurfa’nın tarihi Germuş Kilisesi’ni TBMM’ye taşıdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bulunan, Surp Asdvadzadzin Kilisesi olarak da bilinen Germuş Kilisesi’nin korunmayarak tahribata uğradığı iddialarını hatırlatarak, Bakanlığın tarihi ve kültürel değeri olan bir mabedi neden kaderine terk ettiğini, bu hususun Anayasadaki “Tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması” başlıklı 63. maddesine aykırı olup olmadığını sordu.

 

DEFİNECİLER TAHRİP ETMEYE DEVAM EDİYOR

İçerisinde Germuş Kilisesi’nin de bulunduğu Şanlıurfa ili Haliliye ilçesi Dağeteği Mahallesi’nin, 23 Ekim 2011 tarihli 28093 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan kararla “Turizm Merkezi” olarak kabul edilmiş olmasına rağmen, Germuş Kilisesi’nin denetimsizlik sebebiyle define arayan kişiler tarafından tahrip edildiği iddialarını anımsatan Tanal, “Tahribata karşı neden tedbir alınmamıştır? Şanlıurfa’da tarihi ve kültürel varlıkların kendi kaderine terk edilmesi, tahribata karşı korunmaması, bölgedeki kültür turizminin baltalanmasına sebebiyet vermeyecek midir? Bakanlığınız, Germuş Kilisesi’nin daha fazla tahrip edilmemesi için hangi tedbirleri alacaktır?” sorularını yöneltti.

 

RESTORASYON NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Germuş Kilisesi’nin kubbesinin çöktüğü iddialarının doğru olup olmadığını soran Tanal, Germuş Kilisesi’nin restorasyon çalışmalarının ne zaman başlayacağına ilişkin bilgi talep etti. Tanal, “Yok olma noktasına gelen Germuş Kilisesi’nin ivedi olarak koruma altına alınmasına ilişkin çalışmalarınız var mıdır? Bu çalışmalar ne zaman hayata geçirilecektir? Şayet yoksa koruma altına alınmadığı takdirde telafisi imkânsız tarihi ve kültürel kayıplar yaşanacağı açık değil midir?” diye sordu.

Germuş Kilisesi’nin içindeki ve çevresindeki eski mezarlıkların bulunduğu arazilerin imara açıldığı iddialarını da soran Tanal, “Anayasamızın 63. maddesi uyarınca kültür ve tabiat varlıklarını korumakla görevli olan Devlet’in, kültürel ve tarihi öneme sahip Germuş Kilisesi’nin daha da tahrip edilmesine yol açacak bu karar, Anayasamızın ihlal edilmesi anlamına gelmiyor mu?” sorusunu yöneltti.

 

SÖZ VERİLMİŞTİ

2021 yılında incelemelerde bulunduğu Germuş Kilisesi’ni restore edeceklerini açıklayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Planlanan çalışmalarla şehrimiz yeni bir destinasyon (gidilecek yer) kazanacak” demişti.

Şanlıurfa’yı ziyaret eden dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise “Germuş kilisemiz var. Kilisemizin restorasyonu için de 10 milyon lira hibe desteği sağlayacağız ve bu kilisemizi de inşallah Şanlıurfa’mıza kazandırmış olacağız” açıklamasını yapmıştı. Germuş Kilisesi’ni inceleyen dönemin Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan da “İlimizin tarihi ve kültürel değerlerinden olan Germuş Kilisesi’ni turizme kazandıracağız” ifadelerini kullanmıştı.

BİHA

Tarihi kilise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.