Değer kaybediyor olabilir Bankada parası olanlar dikkat!

Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı öncesinde mevduat faizlerinde dalgalanma yaşanıyor. Bu durum, yatırımcıları endişelendirmeye başladı. TL mevduat faizlerinin nasıl bir yol izleyecek? İşte tüm detaylar haberimizde...

Değer kaybediyor olabilir  Bankada parası olanlar dikkat!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Lirası (TL) mevduat faizlerindeki yükseliş trendine ara verildi. Geçtiğimiz hafta kamu bankalarında yaşanan 3 puanlık gerileme sonucunda TL mevduat faizleri yüzde 38'e düştü, ki bu oran önceki hafta yüzde 41 seviyesindeydi. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşlerinde uygulanan avantajlı faiz uygulamasının da sona erdiği       belirtildi.

TL MEVDUAT FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ

Merkez Bankası'nın KKM dönüşüm hedeflerini tutturmasıyla birlikte TL mevduat faizlerinde düşüş yaşanmaya başlandı. Bankacılık kaynaklarına göre, KKM dönüşlerinin yüzde 90'ından fazlası TL mevduata dönmüş durumda. Kredi talebindeki yavaşlamanın da etkisiyle TL mevduat faizleri uzun bir aranın ardından yeniden düşüşe geçti. Merkez Bankası verilerine göre, 3 ay vadeli TL mevduat faizi 6 Ekim'de ortalama yüzde 45,49 iken, 13 Ekim'de yüzde 44,62'ye geriledi.

KAMU VE ÖZEL BANKALAR AYNI ÇATI ALTINDA

Dünya gazetesinin bankacılık sektöründen elde ettiği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta cuma günü, kamu bankalarında geçerli olan TL mevduat faiz oranları yüzde 41 seviyesinden yüzde 38'e çekildi. Ayrıca, bankacılık kaynakları, Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) TL mevduata dönüşlerde sunulan avantajlı faiz oranlarının artık mevcut olmadığını bildiriyor. Özel bankalarda ise TL mevduat faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişkenlik gösteriyor. Bu gelişmeler, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına geçiş dönemiyle birlikte TL mevduat faizlerinin yükselişe geçtiğini gösteriyor.

FAİZLER YÜKSELİYOR MU?

Seçimlerin ardından ekonominin dümenine yeniden Mehmet Şimşek'in geçmesi ve Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın atanmasıyla birlikte politika faizleri yüzde 8,5'tan yüzde 30'a hızla yükselmişti. Bunun sonucunda kredi faizleri yüzde 60'ı aşarken, TL mevduat faizleri de yüzde 50'ye yaklaşmıştı. Ancak, TL mevduat faizlerindeki bu yükseliş kısa ömürlü oldu.

Merkez Bankası'nın perşembe günü gerçekleştireceği faiz toplantısının ardından TL mevduat faizlerinin nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor. Ekonomistler, Merkez Bankası'ndan 500 baz puanlık bir faiz artışı öngörüyor. Ayrıca, Merkez Bankası, bankalara Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL'ye aylık dönüşüm hedefini yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltmişti.

Düzenlemeyle birlikte KKM'den TL mevduata geçiş için TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlenmiş, dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme hedefi getirilmişti. Ayrıca, döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 oldu. 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu. 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu. Bankacılık kaynakları bu düzenlemeler sonrası bankaların birçoğunun hedefleri tutturduğuna ve kredi talebindeki azalmanın da etkisiyle TL mevduat faizlerini indirmeye başladığını belirtiyor.

YABANCI PARA MEVDUATI 206 MİLYAR 110 MİLYON DOLAR

Merkez Bankası verilerine göre, bankacılık sektöründe toplam mevduat (bankalar arası dahil), 13 Ekim ile biten haftada 230 milyar 663 milyon 542 bin lira artarak 14 trilyon 23 milyar 979 milyon 155 bin liraya yükseldi. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 2,4 artışla 8 trilyon 6 milyar 660 milyon 139 bin lira, yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 1,4 artarak 5 trilyon 410 milyar 571 milyon 632 bin lira oldu. Bankalarda bulunan toplam YP mevduatı, geçen hafta 206 milyar 110 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 173 milyar 163 milyon doları yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında toplandı.

 

 

Değer kaybediyor olabilir Bankada parası olanlar dikkat!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.