İsrail'in ikinci Hamas'ı ekonomik kriz olacak

İsrail Merkez Bankası'nın geçen haftaki büyüme beklenti raporununun ardından ABD'li yatırım devinden de ülke üzerine bir rapor hazırlandı. JPMorgan "İsrail büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya" dedi. Bankaya göre, Hamas'la yaşanan çatışma nedeniyle ekonomi yüzde 10'dan fazla küçülebilir.

İsrail'in ikinci Hamas'ı ekonomik kriz olacak

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

JPMorgan İsrail'e yönelik dördüncü çeyrek ekonomik tahminini keskin bir şekilde düşürdü. Açıklanan bir araştırma notuna göre, Filistin silahlı grubu Hamas'la çatışmalar artarken ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) önceki üç aya göre yüzde 11 oranında küçülebilir.

Analistler, bu ayın başında bankanın yüzde 1,5'lik bir gerileme öngördüğünü ancak ilk tahminlerin "fazla iyimser" bulunduğunu öne sürdü.

İsrail Merkez Bankası da geçen hafta bir rapor yayımlamıştı.

JPMorgan, "Savaşın İsrail ekonomisi üzerindeki etkisini ölçmek, hem çatışmanın boyutu ve süresine ilişkin belirsizliğin hâlâ çok yüksek olması, hem de elde yüksek frekanslı verilerin bulunmaması nedeniyle zor olmaya devam ediyor" dedi.

Banka ayrıca ülkenin yıllık GSYİH büyümesine ilişkin ilk tahminlerini de önceki yüzde 3,2 yerine %2,5'e düşürdü. Ancak analistler 2024 görünümünü daha önceki yüzde 1,9'dan yüzde 2'ye yükseltti.

ÖNCEKİLERDEN ÇOK FARKLI

JPMorgan, 2014'te Hamas'la artan düşmanlık ya da 2006'da Lübnan merkezli silahlı grup Hizbullah'la yaşanan çatışma gibi İsrail'in daha önceki çatışmalarının “faaliyetleri çok az etkilediğini" belirtti.

Ancak analistler, "mevcut savaşın iç güvenlik ve güven üzerinde çok daha büyük bir etkisi olduğu" konusunda uyardı. Örneğin, tahmin edilen ölü sayısı önceki çatışmalardakinden çok daha yüksek olurken seferber edilen yedek askerlerin sayısı da şimdiden 350.000'i aştı.

Raporda verilen bilgiye göre bu, İsrail tarihindeki en yüksek sayı ve ülkenin işgücünün yüzde 5'inden fazlası.

DENGE BOZULUR

7 Ekim'de başlayan çatışmalardan bu yana petrol ve altın ve gümüş gibi güvenli liman varlıklarının fiyatlarında küresel bir artış oldu. Analistler, çatışmanın özellikle komşu ülkelere yayılması durumunda Ortadoğu'nun istikrarını bozabileceğinden ve bunun da tüm küresel ekonomiyi etkileyeceğinden korkuyor.

KAYNAK: CNN TÜRK Haber

İsrail'in ikinci Hamas'ı ekonomik kriz olacak

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.