Bolivya, Gazze'ye desteğiyle hayran bıraktı

Bolivya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail'i Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında insanlığa karşı suç işlemekle suçlayarak, Bolivya hükümetinin İsrail ile diplomatik bağlarını kopardığını açıkladı.

Bolivya, Gazze'ye desteğiyle hayran bıraktı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Maria Nela Prada ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani, düzenledikleri ortak basın toplantısında, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldıklarını duyurdu.

Açıklamada şunları kaydedildi:

"Faşist saldırganlığı, işlediği suçlar ve Gazze Şeridi'nde halkımıza yönelik menfur katliamları nedeniyle işgalci siyonist oluşumla diplomatik ilişkileri kesme kararı alan Bolivya hükümetinin cesur duruşunu son derece takdir ediyoruz.

Bu vesileyle işgalle 'normalleşen' Arap ve İslam ülkelerine, insani değerlerin kazanması ve bu suç örgütünün çocuklara ve savunmasız sivillere karşı yaptıklarını reddederek haydut oluşumla tüm bağlarını kesme çağrımızı yineliyoruz."

Bolivya, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla 2009 yılında İsrail'le diplomatik ilişkilerini kesmişti. 2020'de Başkan Jeanine Anez'in hükümeti İsrail ile ilişkileri yeniden kurmuştu.

BOLİVYA NEREDEDİR?

Güney Amerika'da bulunan Bolivya'nın etrafının tamamı kara parçalarıyla kaplıdır. Ülkenin doğu ve kuzeyinin bir bölümünü Brezilya kaplar. Güneydoğusunda Paraguay, güney kısmında Arjantin ve kuzeybatı taraflarında ise Peru ülkesi bulunur. Andean dağ sırasında ise 3 ülkeden birisidir.

BOLİVYA'NIN NÜFUSU NE KADAR?

Bolivya dünyadaki ülkeler arasında nüfus bakımından 80. sırada bulunuyor. Ülkenin toplam nüfusu, worldometers.info adresine göre 11.673.021 kişiden oluşur. Ülkedeki nüfusun yol boyu değişimi artı yönlü olarak yüzde 1.39 olarak gerçekleşmiştir.

BOLİVYA'NIN BAŞKENTİ NERESİ?

Üç ayrı bölgeye ayrılan Bolivya'nın başkenti, Sucre kentidir. Ülkenin idari olarak yönetildiği kent ise La Paz'dır. Potosi, Cochabamba, Oruro, Copacabana kentleri, Bolivya ülkesinin diğer önemli şehirlerinden bazılarıdır

BOLİVYA'DA KONUŞULAN RESMİ DİL HANGİSİDİR?

Çok kültürlü yapısının olması nedeniyle, ülkede toplamda kullanılan dil sayısı 36'dır. En fazla, Guarani, İspanyolca, Aymaraca, Kayavaya dilleri konuşulur. Ülke nüfusunun büyük bir kısmı, İspanyolca konuştuğundan, resmi kabul edilebilir. Devletin genelinde, ticari, politik ve benzeri alanlarda tercih edilen dil İspanyolca'dır.

BOLİVYA EKONOMİSİ NASILDIR?

Doğal kaynaklar açısından zengin olan Bolivya, bunları işleyebilecek altyapı sistemine sahip değildir. Ülkenin ihracatının yarısını doğal gaz karşılar. Lityum rezervleriyle, dünyanın önemli yerlerinden birisi sayılır. Ülkede kişi başına düşen milli gelir, Güney Amerika'da en kötü sıradadır. Pirinç, patates, mısır, soya fasulyesi, tahıl, pamuk ve kahve ülkenin diğer ihraç ürünleri arasında bulunur.

BOLİVYA’DA DİN İNANÇ?

Katolikliğin çok yaygın olduğu ülkede halkın yüzde 95 gibi büyük bir bölümü Katolik ve yüzde 5'i ise hiçbir dine inanmıyor. Din özgürlüğünün anayasada güvence altına alındığı laik bir devlet olan Bolivya'da hem farklı etnik kökenlere hem de farklı dini inançlara büyük bir hoşgörü var.

 

 

 

Bolivya, Gazze'ye desteğiyle hayran bıraktı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.