Urfa'nın göz bebeğine bir de "şalvarlı" darbesi

Urfa fıstığının fiyatının son yıllarda yükselmesinde ‘şalvarlı’ olarak bilinen fıstık spekülatörlerinin etkisi bulunduğu belirtiliyor. Fıstığın fiyatının yükselmesi, ihracatçıların da rekabetini imkansız hale getiriyor.

Urfa'nın göz bebeğine bir de "şalvarlı" darbesi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa, Türkiye’de en çok fıstığın yetiştiği şehir konumunda. 

‘Yeşil altın’ olarak nitelendirilen fıstığın üretim rekoru da Şanlıurfa’nın. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılında fıstık üretimi ile ilgili istatistiklerine göre, Şanlıurfa geçen yıl 107.034 tonluk üretimiyle ilk sırada yer aldı. Üretilen fıstıklar dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Haliyle Türkiye’de en fazla üretimin yapıldığı bölgede fıstık fiyatlarıyla ilgili spekülasyonlar da çok oluyor. 

Dünyanın en kaliteli fıstıklarından olan Urfa fıstığının ihraç fiyatı kilogram başına 15 dolar. ABD ise bir kilo fıstığı 6,6 dolara ihraç ediyor. Bu da, pahalı aldığı ürünü işleyerek rakiplerinin 2 katından daha yüksek bir fiyata satmak zorunda kalan Türk işletmelerinin ihracattaki rekabet şansını giderek düşürüyor.

 

KİM BU ŞALVARLILAR?

Son yıllarda fıstığın fiyatları inanılmaz derecede arttı. Bölgede 'şalvarlı' olarak bilinen fıstık spekülatörlerinin fiyatların yükselmesinde etkili olduğu belirtiliyor. 

Fıstık üreticileri, piyasadaki fıstığın kilosunun 300 liradan başlayıp 580 liraya kadar çıktığını ifade ediyor. Fiyatların yüksek olmasının nedeni ise bölgede ‘şalvarlı’ olarak adlandırılan fıstık spekülatörleri. Bu kişiler erkenden üreticiye ödeme yaparak ürünü toplayıp, daha sonra da yüksek fiyata fıstığı satmalarıyla biliniyor. 

Bölgede iki yıl önce 100 liraya satılan Antep fıstığının şu anki toptan fiyatı 400 lirayı bulmuş durumda. İki yıl önce 5 dolara ihraç edilen fıstık ise 15 dolar civarında. 6,5 dolara ihraç eden ABD’nin yanında 15 dolara alıcı bulmak Türk firmalar için zor. 

 

Urfa'nın göz bebeğine bir de "şalvarlı" darbesi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.