Ruhsatsız yapılara elektrik su aboneliği verilir mi?

31 Aralık 2021 tarihinden önce yapılmış inşaatlarda, elektrik ve su aboneliği için ruhsat alma ve ruhsata göre yapma şartı kaldırıldı mı? Ruhsatı olan ancak iskanı olmayan binalara abonelik elektrik ve su aboneliği alınabiliyor mu? Temmuz 2022’de yürürlüğe giren düzenlemenin getirdiği yenilikler haberimizde...

Ruhsatsız yapılara elektrik su aboneliği verilir mi?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 öncesi yapılan inşaatlara imar affı gibi kolaylık geldi. 

5 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan 7417 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olan ya da hiç ruhsat alınmamış yapılara, yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya bir kaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde elektrik ve su aboneliği yapılabilmesine imkân tanındı.

Ancak yapılan düzenlenme birçoklarında kafa karışıklığına neden oldu.

Tapu ve kadastro mevzuatı ile ilgili hukuki ve teknik danışmanlık yapan Nurettin Taşkın, sosyal medya hesabında, yasal düzenlemeyle ilgili soru işaretlerini giderdi. 

Kanunda yapılan değişiklikle şimdiye kadar elektrik, su aboneliği alamamış olan yapılara elektrik su abonesi alabilme imkanı getirildiğini hatırlatan Taşkın, bu konuda bilgi sahibi olunmadan yanlış yorumlar yapıldığını kaydetti. 

“Yeni bir gecekondu affı geliyor, imar barışı geliyor türünden söylemlerle insanlarda boş hayaller, umut yaratılmaya çalışıldı” diyen Taşkın, şunları söyledi:

“3194 sayılı yasanın geçici 11’inci maddesine iki ilave yapılarak değişiklik oluşturulmuştu. Bunlardan birisi eski geçici maddede bulunan 11’inci maddede bulunan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten ibaresi 01.07.2022 tarihinden itibaren diye değiştirildi. Bir diğer değişiklik de bu aynı fıkrada yer alan 12.10.2004 tarihi ibaresi 31.12.2021 şeklinde değiştirildi. Bununla şu yapıldı: Geçici 11’inci maddedeki hükümlere göre 31.12.2021 tarihinden önce yapılmış yapı ruhsatına göre de yapılmış olması gerekmiyor. Yapılmış oturma ruhsatı almamış olan binalara başvurularak elektrik su abonesi alma hakkı tanındı. Ayrıca 01.07.2022 tarihinden önce yapılmış olan yapıların inşaat ruhsatı alarak yapılmış olanları da var ise onların da elektrik su abonesi alma imkanları getirildi.”

Bu yasal değişiklikle yeni bir imar barışına, yeni bir gecekondu affına veya benzeri bir düzenlemeye olanak tanınmadığının altını çizen Taşkın, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Sadece elektrik, su abonesi almamış, yapı kullanma izin belgesi olmayan yapıların ki bu yapıların hangi özellikte ve nerede olursa olsun tüm bu durumda olan yapıları kapsıyor, bu yapıların elektrik su abonesi alabilmesi için 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 11’inci maddesindeki ibare değiştirildi, tarihler değiştirildi. Bu tarihlerle birlikte günümüzde halen daha bu şekilde olan yapıların başvurarak elektrik su aboneliği yaptırabilmek şansı tanındı… Mevcut değişikliği bir imar affı yani imarsız, plansız oturma ruhsatı, yapı ruhsatı olmayan yapılara oturma ruhsatı, yapı ruhsatı verilecek gibi düşünmek çok doğru bir yorum olmaz. Olabildiğince zorlama bir yorum olur ve insanlarda boş hayal yaratır”.

Ruhsatsız yapılara elektrik su aboneliği verilir mi?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.