Süryanilerin binlerce yıllık eşsiz kral yemeği: Dobo

Dobo ya da döbo, Mardin yöresinde çok sık karşımıza çıkan Süryani mutfağına ait bir et yemeği. Yapması biraz zahmetli gibi görünse de lezzeti harika. Bademiyle, sarımsağıyla tam bir tat patlaması olan dobo yemeğini Gazete İpekyol’un köşe yazarı da olan Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz yazdı.

5

Gazete İpekyol’un köşe yazarı da olan Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, Süryanilerin binlerce yıllık eşsiz kral yemeği “Dobo” yemeğini köşesine taşıdı. 

İnançları tamamen farklı olan Süryaniler ile Müslümanların aynı coğrafyada birlikte yaşamaları başta yemek kültürü olmak üzere kültürel etkileşmelerin yoğun yaşanmasına neden olduğunu belirten Yılmaz, Mardin Mutfağı içerisinde yerleşen “Dobo” yemeğinin sadece bunlardan biri olduğunu kaydetti. 

“Dobo”nun kral yemeği olarak bilindiğini ifade eden Yılmaz, Dobo yemeğinde ön plana çıkan ve dikkatleri çeken temel hususun etin bütünlüğü, pişirilme şekli ve baharatlar ile sarımsağın et içerisine yerleştirilme şekli olduğunu belirtti.

Yemeğin tarifinin de yer aldığı yazının devamı için tıklayınız