Kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklar her geçen gün artıyor. Ev sahipleri anlaşamadıkları kiracıları evlerinden atmak için farklı yöntemler deniyor. Bu yöntemlerden biri de kiracıya noter aracılığıyla ihtarname göndermek.
İhtarnamede ev sahibi, ihtiyacı olduğu için kiracıyı evden çıkardığını, evi başkasına kiralamayacağını ve ihtarnameyi yerine getirmeyen kiracıdan tazminat talep edebileceğini bildiriyor.
İlk bakışta bu durum kiracı için avantajlı gibi görünse de, uygulamada kiracılar çok büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.
Yargıtay'ın benzer davalarda vermiş olduğu kararlara göre, kiracı evden ihtar sebebiyle ayrılmışsa ve ev sahibi de evi başka birine kiralam: ışsa, noter yoluyla gönderilen bu ihtar kiracıya tazminat hakkı tanımıyor.
KİRACI NASIL TAZMİNAT ALABİLİR?
Ev sahibinin eve gerçekten ihtiyacı varsa, kiracı evden ayrılmak zorunda kalmayabilir. Ancak bu durumda kiracının tazminat hakkının geçerli olması için ev sahibinin ihtiyaç gerekçeli tahliye davası açması gerekiyor.
Kiracının tazminat isteyebilmesi için ya evin bir yargı kararı ile ya da icra marifetiyle tahliye edilmiş olması şart. Tek bir ihtarname ile evden çıkarsa kiracı tazminat hakkını tamamen yitirir.
İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE EDİLEN KİRACININ TAZMİNAT HAKKI
İhtiyaç nedeniyle kiracısını çıkartan ev sahibi 3 yıllık yasal süre dolmadan evi başka birine kiraya verirse eski kiracının tazminat hakkı doğmaktadır.
Eski kiracı itiraz ederse ev sahibi eski kiracının ödemiş olduğu son kira bedeline göre 1 yıllık kira bedeli miktarında tazminat ödemeye mahkum olur.
10.000 TL kira ödendiği varsayılırsa ev sahibinin 120.000 TL tazminat ödemesi gerekir. Mahkeme kararı olmadan evden ayrılan kiracılar bu hakkı elde edememektedirler.
Kaynak:
0 Yorum