En eski tarihli mozaik! Urfa’da bulunan Orpheus Mozaiğinin hikayesini biliyor musunuz?

Günümüzde Şanlıurfa Kent Müzesinde bulunan tarihi Orpheus Mozaiği, yaklaşık olarak 1850 yıl önce bu topraklarda Edessa Antik Kentinde yapıldı. Bu tarihi eser Amerikalılar tarafından çalınmış olsa da daha sonra doğduğu topraklara geri döndü.

En eski tarihli mozaik! Urfa’da bulunan Orpheus Mozaiğinin hikayesini biliyor musunuz?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edessa/Urfa mozaikleri içinde en eski tarihli mozaik olmasının yanı sıra, mozaikte sanatçı Bar Saged adının olması nedeniyle de oldukça önemli. Şanlıurfa yer alan Edessa Antik Kentinde bulunan Orpheus Mozaiği’nin Urfa’dan kaçırılma ve Geri dönme hikayesini biliyor musunuz?

Mozaik panoda Frig başlıklı ozan Orpheus sağa dönük oturarak lir çalıyor. Solunda etçil hayvanlardan aslan, ayı, leopar ve domuz; sağında otçul hayvanlardan dağ keçisi ve at; sol üst köşede ise kuşlar, onun çaldığı liri dinliyorlar. Dikdörtgen panoda Süryanice yazının yer aldığı mozaik, bir zamanlar bir kaya mezarının tabanını süslüyordu. 

 

AMERİKA’YA KAÇIRILDI

1980’li yıllarda Yakubiye bölgesinde yapılan kaçak kazıda günyüzüne çıkarılan eser, önce Avrupa’ya sonra ABD’ye götürülmüştü. Ünlü Orpheus Mozaiği daha sonra ABD’de Dallas Sanat Müzesi’nde tespit edilmişti. Uzmanların mozaiği incelemesiyle Urfa bölgesinin tipik Süryani mozaikleriyle birebir benzeştiği anlaşıldı ve yapılan çalışmalarla ABD’den iadesi sağlandı. Orpheus Mozaiği Türkiye’ye getirildikten sonra bir yıl İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilendi. Daha sonra Şanlıurfa Müze Kompleksi’nin açılmasıyla beraber 1821 yıl önce doğduğu topraklara geri döndü.


ORPHEUS KİMDİR?

Yunan mitolojisinde lir çalan bir yarı tanrı olarak betimlenen Orpheus’un, Yunan halkına tarımı, hekimliği ve yazı yazmayı öğrettiğine inanılırdı. Yukarıda mozaiğe işlenmiş yüzündeki ifadeden anlaşılacağı gibi oldukça acıklı bir hikayesi var. 

Eurydike ile evlenerek Trakya’ya yerleşen Orpheus, eşini bir yılan sokması sonucunda kaybeder. Eşinin acısına dayanamayarak süreki lir çalıp tanrılara yalvaran Orpheus, eşinin geri verilmesini ister. Gösterdiği büyük çabaların sonunda onun yakarışlarına dayanamayan yeraltı tanrısı Hades, Eurydike’yi ona vermeyi bir şartla kabul eder. O şart ise, Orpheus’un yeraltı aleminin karanlığından ışığa çıkana kadar sevgilisinin yüzüne bakmamasıdır. Yeryüzüne doğru yürürken Orpheus en sonunda dayanamaz ve tam ışığa çıkacakken sevgilisini görmek için bakar. Hades, sözünde durmayan Orpheus’un elinden Eurydike’yi sonsuza kadar alır.

En eski tarihli mozaik! Urfa’da bulunan Orpheus Mozaiğinin hikayesini biliyor musunuz?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.