Akın akın Urfa’daki bu adrese geliyorlar: Birçok Urfalı burayı görmedi!

Şanlıurfa, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri. Hele öyle bir yer var ki sn zamanlarda yerli ve yabancı turistler Urfa’daki bu tarihe adrese akın ediyor. İşte birçok Urfalı’nın görmediği o tarihi yer.

Akın akın Urfa’daki bu adrese geliyorlar: Birçok Urfalı burayı görmedi!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri. Son zamanlarda, yerli ve yabancı turistler, kentin kuzeybatısında yer alan Soğmatar Antik Kenti'ne akın ediyor.

Roma dönemine (M.S. 2. yüzyıl) tarihlenen Soğmatar Antik Kenti, Abgar Krallığı döneminde Harranlıların Tektek Dağları bölgesinde; ay ve gezegen tanrıları için tapındıkları bir kült merkezi olarak kullanılıyordu.

Kente girişte, anıtsal bir kapının bulunduğu Soğmatar Antik Kenti, üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde, Ay tanrısı Sin'e tapınılan bir mağara (Pognon Mağarası) bulunuyor. Mağaranın girişinde, Ay tanrısı Sin'in kabartması yer alıyor. 

İkinci bölümde, yamaçlarında yer yer tanrı kabartmalarının ve zemine kazılmış yazıtların olduğu bir tepe (Kutsal Tepe) yer alıyor. Tepenin üzerinde, 6 adet kare ve yuvarlak planlı mozole (Anıt Mezar) bulunuyor.

Üçüncü bölümde ise iç kale ve ana kayaya oyulmuş çok sayıda kaya mezarı bulunuyor.

Soğmatar Antik Kenti, özellikle M.S. 165 yıllarında Partların (İranlılar) Urfa bölgesine yaptıkları yoğun saldırılardan dolayı bölgeden kaçan halk tarafından kurulmuş ve İslam Dönemi'ne kadar kült merkezi özelliğini korumuştur.

ÇOĞU URFALI BİLMİYOR

Şanlıurfa'da yaşayan birçok insanın bile bilmediği Soğmatar Antik Kenti, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile görülmeye değer bir yer.

SOĞMATAR ANTİK KENTİ'NE NASIL GİDİLİR?

Soğmatar Harabelerş, Şuayib Şehri’ne 15 kilometre mesafede bulunmaktadır. Harabeler, Harran’a 53 kilometre uzaklıktadır. 

Akın akın Urfa’daki bu adrese geliyorlar: Birçok Urfalı burayı görmedi!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.