Urfa’da bir okulda uyuz vakası tespit edildi! Veli ve öğrenciler tedirgin GÜNCELLENDİ

Eyyübiye’de bir lisede öğrenim gören çok sayıda öğrencide uyuz tespit edildi. Tedbir amaçlı pansiyonda kalan öğrencilerin de bazıları evlerine gönderilirken, veli ve öğrenciler bulaşıcı hastalık karşısında endişeli. Öte yandan Halk Sağlığı Müdürlüğüne ve belediyelere bilgi verildiği ancak ilaçlama yapılmadığı ve kayıtsız kalındığı öne sürüldü.

Urfa’da bir okulda uyuz vakası tespit edildi! Veli ve öğrenciler tedirgin GÜNCELLENDİ

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde eğitim- öğretim verilen yaklaşık bin öğrencili Şair Nabi Fen Lisesi’nde çok sayıda öğrencide uyuz tespit edildi. 

Öğrencilerin kaşınma şikayeti sonrası okul yönetimi durumu hemen ilçedeki yetkililere bildirdi. 

Kontrolden geçirilen öğrencilerin 4’ünde uyuz vakası tespit edildi. 

Okulun pansiyonunda öğrencilerin 4’er kişi kaldığı ve pansiyondaki 16 öğrencinin de tedbir amaçlı evlerine gönderildiği kaydedildi. Bu 16 öğrencide iddiaya göre uyuz vakası görülmedi. 

Okul binasının ve pansiyonunun ilaçlanması için Halk Sağlığı Müdürlüğüne ve belediyelere bilgi verilirken, ilaçlama yapılmadığı ve kayıtsız kalındığı öne sürüldü.

Öte yandan okul civarındaki başıboş sokak köpeklerden uyuz bulaştığı tahmin ediliyor.

 

MÜDAHALE EDİLMEZSE YAYILABİLİR

Birçok veli ve öğrenci bulaşıcı hastalık karşısında tedirgin.

Çok sayıda ailenin çocuklarını okula göndermediği öğrenildi.

 

URFA'DA VAKALARDA ARTIŞ

Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da uyuz vakalarında yüzde 30 artış var. Dermatoloji polikliniklerine giden her 100 kişiden 30'una uyuz teşhisi koyuluyor. 

 

UYUZ NEDİR?

Uzmanlar bunu salgın olarak niteliyor. Uyuzun bulaşma kaynağıyla ilgili ise yanlış bilinenler var.

Uyuz; Sarcoptes scabiei var hominis adı verilen akarın (böcek) sebep olduğu tüm dünyada yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Gözle görülemeyen ancak mikroskopla seçilebilen uyuz böcekleri insan derisini istila ederek hastalığa yol açarlar. Uyuz böceği deride tüneller açarak bu tünellerin içinde yaşar.

 

KİŞİSEL EŞYALARIN ORTAK KULLANIMA DİKKAT!

Uyuz genellikle hasta olan biriyle doğrudan ve uzun süreli yakın temas ile bulaşır. Kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla (aynı yatakta yatma, ele ele tutuşma gibi) bulaşabilir. Yatak takımı, giysi ve havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı uyuzun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırır.

 

 

BAŞKASINA DA BULAŞTIRILABİLİYOR

İlk defa uyuza yakalanan bir kişide belirtilerin başlaması 2-6 hafta kadar sürebilir. Ancak daha önce uyuza yakalanan bir kişide, belirtiler genellikle maruz kaldıktan 1-4 gün içinde ortaya çıkar. Hastalık belirtilerinin başlamadığı bu dönemlerde bile kişi uyuzu başkalarına bulaştırabilir.

 

İŞTE UYUZUN EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ

Uyuzun en önemli belirtisi şiddetli gece kaşıntısıdır. Kaşıntı, kişinin yatağa girip ısınması ile artar ve kişiyi uykudan uyandırabilecek şiddette iken gündüzleri daha hafiftir. Kaşıntı genellikle el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, bilekler, koltuk altları, dirsekler ve kasıklarda görülmekle birlikte tüm vücutta görülebilmektedir. Hastalığın en belirgin bulgusu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, uyuz böceğinin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünellerdir. Kişilerde özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı ve deride görülen içi su dolu keseciklerin görülmesi uyuz şüphesini arttırır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bir an önce Sağlık Kuruluşuna başvurulmalıdır.

 

KORUNMAK İÇİN NELER  YAPMALI?

Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir. Özellikle aile bireylerinin kaşıntısının olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka birlikte tedavi olması gerekir. Aynı anda tedavi uygulanmadığı takdirde hastalık kişiden kişiye bulaşmaya devam edecektir. Uyuz hastası ve evde beraber yaşadığı kişiler tarafından kullanılan giysiler, çarşaflar ve havlular en az 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir. Yatak takımları birkaç gün havalandırılmalıdır. Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması gerekir. Ayrıca zemin ve mobilyalar elektrik süpürgesi ile temizlenmelidir.

Urfa’da bir okulda uyuz vakası tespit edildi! Veli ve öğrenciler tedirgin GÜNCELLENDİ

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.