500 TL'lik yeni banknotlar mı geliyor? Tarih vererek duyurdu

Türkiye’de en büyük banknot 200 TL. Ancak ekonomik zorluklar bu banknotun da yetersiz kaldığı yorumlarına neden oluyor. Şimdi 500 TL'lik banknotlar mı gelecek? Prof. Dr. Şenol Babuşçu bizzat tarih vererek duyurdu: Para ciddi boyutta eriyor...

500 TL'lik yeni banknotlar mı geliyor? Tarih vererek duyurdu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, daha önce Merkez Bankası tarafından yalanlanan 500 TL'lik yeni banknot iddiasını tekrar gündeme getirdi. Sözcü TV'de katıldığı canlı yayında, geçen yılki iddiasını yineleyen Babuşçu, 500 TL'lik ve 1000 TL'lik banknotların neden çıkması gerektiğini sebepleriyle anlattı ve bu banknotlar için çıkış tarihini paylaştı.

 

O TARİHTE 500 VE 1000 TL BANKNOT GELECEK İDDİASI

Babuşçu'ya geçmişteki iddiası hatırlatılarak, "500 liralık banknot çıkacak demiştiniz. Hatta o dönemde o dönemin Merkez Bankası başkanı itiraz etmişti. Bugün Gaye hanımın imzasıyla 200 liralık banknot basıldı. Siz hala iddianız arkasında mısınız? Biz yakında bu banknotları görür müyüz? 500'lük banknotların da basımı gerçekleşir mi?" sorusu yöneltilince, Babuşçu, banknot hazırlıklarının yapıldığını ancak seçimler nedeniyle çıkışın ertelendiğini belirtti. Yerel seçimlerin ardından, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında 500 TL'lik ve 1000 TL'lik banknotların çıkacağı iddiasında bulundu.

Babuşçu, "Banknot hazırlıkları o dönem yapılmıştı fakat seçimler nedeniyle çıkması ertelendi. Seçim sonrasına kalmıştı. Tabii genel seçim sonrası, bir de yerel seçim girdi araya. Yerel seçimin arkasından ben hala aynı iddiadayım. Yani önümüzdeki Nisan, Mayıs, Haziran aylarında… Yerel seçimden sonraki 3 ay içerisinde 500'lük ve 1000'lik banknotlar çıkacak diye düşünüyorum.” ifadelerini kullanarak iddiasını dile getirdi.

500 VE 1000 LİRALIK BANKNOTUN GEREKLİLİĞİNİ ANLATTI

500 TL'lik banknotun çıkmasının gerekçelerini açıklayan Babuşçu, uluslararası teamüllere göre banknotların piyasada belirli bir dağılıma sahip olması gerektiğini ifade etti. Şu anki durumda 200 TL'lik banknotların toplam banknotlar içindeki payının yüzde 60'a yaklaştığını söyleyen Babuşçu, uluslararası teamüllere göre yeni bir banknotun gündeme gelmesi gerektiğini savundu.

 

ATM'LERDEKİ PARA HIZLA ERİYOR

Babuşçu, 200 TL'lik banknotların hacminin yüzde 60'a yaklaşması nedeniyle küçük meblağların ATM'lerdeki hızla eridiğini, bu durumun bankaları zorladığını ve müşterilerin yüksek miktarlarda parayı bavullarla taşıdığını belirtti. Ayrıca, 200 TL'lik banknotların alım gücünün zaman içinde düştüğünü, bu nedenle 500 TL'lik ve 1000 TL'lik banknotlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Babuşçu, konuyla ilgili şunları söyledi: "Daha önceleri günlük değiştirdikleri ATM’lerdeki parayı 2 saatte 3 saatte bir doldurmaya başladılar. artık çünkü para ciddi boyutta eriyor. Küçük meblağ olduğu için 200'lük de koysanız, 100'lük de koysanız vatandaş çektikçe boşalıyor. 3 saatte bir 4 saatte bir 5 saatte bir ATM'leri doldurmanız gerekiyor genellikle ATM'ler daha önceleri normal koşullarda da öyle olması lazım 24 saatte bir doldurulur ortalama olarak. Şu an ortalaması 4-5 saate düşmüş vaziyette…"

Özellikle taşıma zorluğu nedeniyle büyük miktarlardaki paraların ev alımı gibi işlemlerde sıkıntı yarattığını dile getiren Babuşçu, uluslararası teamüllere göre en yüksek iki banknotun toplam banknotlar içindeki payının yüzde 90'ı geçtiğinde yeni bir banknotun çıkarılması gerektiğini vurguladı. Şu anki durumda bu oranın yüzde 94'e ulaştığını belirten Babuşçu, bu nedenle seçim sonrasında 500 TL'lik ve 1000 TL'lik banknotların çıkmasını beklediğini ifade etti.

500 TL'lik yeni banknotlar mı geliyor? Tarih vererek duyurdu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.