İki sebebi var... Köpek sayısının sokaklarda neden fazla olduğu ortaya çıktı

Şanlıurfa’da vatandaşlardan gelen şikayetlerin başında başıboş köpekler geliyor. İstatistiklerde köpeklerin insanlara en fazla zarar verdiği şehirlerin başında da Şanlıurfa geliyor. Peki neden köpekler eskisine oranla daha fazla ve daha saldırgan? İşte yanıtı…

İki sebebi var... Köpek sayısının sokaklarda neden fazla olduğu ortaya çıktı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da son zamanlarda şikayetlere konu olan sokak köpekleri kimi zaman çocukların yaralanmasına kimi zaman kuduz vakaları nedeniyle ısırdıkları vatandaşların ölümüne neden oluyor.

Kırsal mahallelerin yanı sıra kent merkezinde de sayıları her geçen gün artan sokak köpekleri için yetkililere çözüm çağrısı peş peşe gelirken son olarak Harran Üniversitesi’nden bazı öğrenciler de şikayet edenler arasındaki yerini aldı. Özellikle akşam saatlerinde yurt veya otobüs duraklarına giderken köpeklerden dolayı tedirginlik yaşadıklarını ve bazen saldırıya uğradıklarını belirten öğrenciler “Çözüm istiyoruz” dedi. 

KISIRLAŞTIRMA VE BESLENME SORUNU

Peki kentte başıboş gezen ve saldırganlaşan köpek sayısında neden artış yaşandı. Bunun iki sebebi olduğu öğrenildi. Şanlıurfa’da uzun yıllardır köpeklere yönelik kısırlaştırma çalışması yapılıyordu. Ancak Şubat ayında yaşanan deprem ardından Mart ayındaki sel felaketi belediyenin rutin işlerinin aksamasına sebep oldu. Belediyeler için öncelik insanların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi ve felaketin yaralarının sarılması oldu. Tıpkı haşere ile mücadelede olduğu gibi köpeklerin kısırlaştırılmasında da aksama oldu. Bu nedenle kentin neresine giderseniz gidin köpekler neredeyse sürü halinde dolaşıyor. Öyle ki barınak dahi yetersiz kaldı ve yenisi yapıldı. Köpeklerin saldırgan olmasının sebebinin ise köpeklerin yeterli oranda beslenemedikleri ve aç kaldıkları için olduğu anlaşıldı. 

Sokak hayvanlarının beslenme koşullarının iyileştirilmesi, rutin hale getirilmesi ve özellikle kış mevsiminin de gelmesiyle yiyecek takviyesinin artırılması gerekiyor. Sadece yerel yöneticilerin değil vatandaşların da parklara yem-mama bırakmaları yönünde duyarlılıklarını artırmak için farkındalık çalışmaları yapılmalı. 

İki sebebi var... Köpek sayısının sokaklarda neden fazla olduğu ortaya çıktı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.