Urfa'da çocuk hastalarda hayat kurtaran bir yöntem uygulanıyor

Harran Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı, ERCP işlemini çocuk hastalarda da başarıyla uyguluyor.

Urfa'da çocuk hastalarda hayat kurtaran bir yöntem uygulanıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Harran Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı, ERCP (Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi) işlemini çocuk hastalarda da başarıyla uyguluyor.

ERCP, safra yolları ve pankreas hastalıklarının tanısında ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Genellikle erişkin hastalarda uygulanan ERCP, nadir durumlarda çocuk hastalarda da gerekli olabilmekte.

Harran Üniversitesi Hastanesinde bu alanda uzmanlaşan Prof. Dr. Savaş Cumali Efe ve ekibi, son 3 yılda 60 çocuk hastaya ERCP işlemi uyguladı. Bu işlemler sonucunda hiçbir hastada ciddi bir yan etki gelişmedi ve tüm hastalar 1-2 gün içerisinde taburcu edildi.

Prof. Dr. Efe, ERCP işleminin çocuk hastalarda nadir görülen ancak hayat kurtarıcı bir işlem olduğunu belirterek, "Çocuk yaştakilerde ERCP riskleri daha fazla olup, deneyimli merkezler ancak bu hasta grubuna ERCP yapabilmektedirler. Ülkemizde de çocuklara ERCP yapabilen çok az sayıda merkez bulunmaktadır. Harran Üniversitesinde son 3 yıl içerisinde 60 ERCP işlemi çocuk hastalarda başarılı bir şekilde uygulanmıştır. ERCP uygulanan hiçbir hayatı tehdit eden yan etki gelişmemiştir. Tüm hastalar 1-2 gün içerisinde taburcu edilmiştir." dedi.

ERCP işleminin safra yolu ve pankreas hastalıklarının tanısında ve tedavisinde en güvenilir tekniklerden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Efe, "Bu yöntem sayesinde artık safra kanalına yönelik olan ameliyatlara gerek kalmamaktadır. Ameliyattan çok daha güvenli olup çoğu zaman hastalar genellikle 1 veya 2 günde taburcu olabilmekte ve günlük aktivitelerine dönebilmektedir." ifadelerini kullandı.

Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Doç. Dr. İdris Kırhan ise, hastanenin bölgenin en önemli sağlık tesisi olduğunu belirterek, "Deneyimli ekiplerimiz tarafından steril şartlarda birçok endoskopik işlem gibi ERCP işlemi de en sık ve başarılı uygulayan hastaneyiz." dedi.

ERCP KİMLERE UYGULANIR?

ERCP en sık safra kanalına düşerek kanalda tıkanıklık ve buna bağlı sarılık, safra yollarında enfeksiyon ve pankreatit gibi hastalıklara sebep olan safra yolu taşlarının çıkarılmasında uygulanmaktadır. Ayrıca safra yollarında iyi veya kötü huylu hastalıklara bağlı gelişen darlık ve tıkanıklıkların hem tanısında hem tedavisinde en güvenilir ve etkili tedavi yöntemidir. Safra kesesi ya da kist hidatik ameliyatları sonrası gelişen safra yolu kaçakları da ERCP ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.

Urfa'da çocuk hastalarda hayat kurtaran bir yöntem uygulanıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.