Miras paylaşımında yeni dönem: Çok şanslılar, mirastan en çok payı o evlatlar alacak!

Miras paylaşımı konusunda birçok yanlış anlaşılan nokta var. Miras uygulamaları duruma bağlı olarak değişiklik gösterirken bazı özel durumlarda, bazı çocuklar miras hakkından yoksun kalabiliyor. Miras paylaşımında istisnai durumlarda, bazı çocuklar mirastan pay alamazken bazı çocuklar ise mirastan daha fazla pay alabiliyor. İşte detaylar…

Miras paylaşımında yeni dönem: Çok şanslılar, mirastan en çok payı o evlatlar alacak!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Medeni Kanunu'na göre, miras bırakan, mirasçının miras bırakana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlemesi ya da miras bırakana veya aile üyelerine karşı aile hukukundan kaynaklanan görevlerini önemli ölçüde yerine getirmemesi halinde mirastan çıkarılabilir.

YASAL OLARAK MAHRUM KALABİLİR

Miras bırakanın ölümüne doğrudan veya dolaylı olarak neden olan çocuk, mirastan yasal olarak mahrum bırakılabilir. Bu durumda, diğer kardeşler mirası aralarında paylaşabilir.

Bir kişi, mal varlığının paylaşımında çocukları arasında farklı oranlar belirlemek istiyorsa, bu isteğini resmi bir vasiyetname ile ifade edebilir. Ancak, burada dikkate alınması gereken önemli bir kural bulunuyor.

MİRASI EN ÇOK ÇOCUK ALIR

Miras bırakacak kişi, mal varlığının yarısını çocukları arasında saklı pay olarak ayırmalıdır. Kısaca miras bırakan çocukları arasında miras paylaşım oranlarını değiştirebilir. Mirasın yarısını bir çocuğuna bırakabilir bir diğer yarısı ise saklı pay olarak kabul edilir ve bu kısım diğer çocuklara eşit olarak paylaştırılır.

Saklı pay, miras bırakanın ölümünün ardından dahi vasiyetname ile başkasına devredilmesi mümkün değildir. Mirasçı, mirasının kalan bir diğer yarısını bir çocuğuna bırakarak kardeşler arasında farklı oranlarda miras paylaşımı yapabilir.

Ancak, bu oranın diğer kardeşlerin saklı paylarını ihlal etmemesi gerekir. İhlal etmesi durumunda ise mahkeme kararıyla vasiyetname geçersiz kılınır.

GENELLİKLE ÖZEL DURUMLARA BAĞLIDIR

Miras dağıtımında, mirasçının alt soyu yani çocuğu ve torunu yoksa mirasçının mirası, ölen kişinin yakınlarına bir zincir şeklinde bakılır ve ona göre paylaştırılır.

Miras paylaşımında hayırlı evlat olup olmamak genellikle ahlaki değerlere bağlıdır; miras paylaşımında hangi evlat daha fazla pay alır genellikle özel durumlara bağlıdır.

UZMANINDAN UYARI

Uzmanı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Miras hukuku, karmaşık ve detaylı bir hukuk dalıdır. Miras bırakan, mirasçıların haklarını göz önünde bulundurarak miras paylaşımını düzenlemelidir. Aksi takdirde, mirasçıların arasında anlaşmazlıklar çıkabilir ve bu durum mahkemeye intikal edebilir" dedi.

 

Miras paylaşımında yeni dönem: Çok şanslılar, mirastan en çok payı o evlatlar alacak!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.