SGK’dan önemli uyarı! Bunları yapanlara ağır cezalar yolda

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kritik bir uyarı geldi. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Amasya İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel, kayıt dışı çalıştırma ile ilgili herkesi ilgilendiren uyarılarda bulundu. İşte o açıklamalar...

SGK’dan önemli uyarı! Bunları yapanlara ağır cezalar yolda

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SGK Amasya İl Müdürü Şenel, “Çalışma hayatına başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve işveren yerine getirilmediği takdirde yasal yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından da gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yolun bulunduğunu belirten Nurcan Yurt Şenel, “Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik olduğunu düşündüklerinde, ihbar ve şikayetlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna şu yollarla iletebilir.

 

NEREYE ŞİKAYET EDİLMELİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” hattını 7 gün 24 saat arayabilir. En yakın da bulunan sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetleri iletebilir, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiği kısa sürede öğrenilebilir. Her türlü istek, şikâyet, ihbar, görüş ve önerilerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de yapabilir” dedi.

Genç ve kadınların işgücüne katılımının artırılması gibi amaçlarla işverenlerin ödemeleri gereken sigorta primlerinin belirli oranda ve sürede devletçe karşılanması anlamı taşıdığını ifade eden Şenel, “Genel olarak bu teşviklerden yararlanabilmeleri için işverenlerin sigortasız işçi çalıştırmamak, SGK’ya verilmesi gereken bildirme belgelerini zamanında vermek, primlerini düzenli ve zamanında ödemek, sahte sigortalı bildiriminde bulunmamak gibi temel yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

 

" HER BİR TEŞVİK UYGULAMASI İÇİN FARKLI BAZI ÖZEL ŞARTLAR DA MÜMKÜN"

Bunun yanında her bir teşvik uygulaması için farklı bazı özel şartlar da mümkün. Devlet, teşvikin türüne göre sigorta primi işveren hissesi veya sigortalı hissesi ile birlikte işveren hissesinin tamamına kadarını karşılayarak işverenlerin maliyetleri önemli ölçüde düşürmelerini sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI NEDİR?

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezaları oldukça ağır olup, işverenin başka sorunlarla da karşılaşmasına neden olabilir. Hukuk sisteminde sigorta kapsamı olmadan işçi çalıştırmak yasaktır. İşveren çalıştırdığı işçinin sigorta ile ilgili yapması gereken işleri yapmayan işçi için para cezası verilir.

İşe giriş bildirgesi verilmemesi durumunda 10.008 TL ,

SGK bildirgesi verilmemesi halinde 10.008 TL,

1 ay süreyle sigortasız çalıştırılması durumunda 20.516 TL’dir.

Yukarıdaki rakamlar 1 işçi başına uygulanır. Bu yüzden birçok işçiyi kayıt dışı çalıştıran şirketler için çok büyük bir mali yükümlülük söz konusudur.

SGK’dan önemli uyarı! Bunları yapanlara ağır cezalar yolda

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.