Şanlıurfa’nın 1500 yıllık koruyucu tanrıçası Ktisis!

Şanlıurfa'da bulunan Amazonlar Villası'nın bir odasının tabanını süsleyen Ktisis Mozaiği, Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde sergileniyor. MS 5.-6. yüzyıllara tarihlenen eser, kentlerin ve yapıların kurucu ve koruyucusu olarak bilinen Ktisis'i tasvir ediyor.

Şanlıurfa’nın 1500 yıllık koruyucu tanrıçası Ktisis!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sergilenen Ktisis Mozaiği, Amazonlar Villası'nın bir odasının tabanını süslüyordu.

Amazonlar Villası dediğimiz aslında bir Roma villası ve simetrik iki iç avlunun arasında kalan büyük bir salonun etrafına yerleştirilmiş birkaç odadan oluşuyor. Bu villa, Günümüzde Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nin kurulduğu yerde bulunuyor.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa'nın en önemli turistik yerlerinden biridir. Müzede, Ktisis Mozaiği'nin yanı sıra Amazonlar Villası'ndan çıkarılan diğer mozaikler de sergilenmektedir.

Burada sergilenen Ktisis Mozaiği, yaklaşık 28 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve ikili örgü kuşağının çevrelediği ana panoda kırmızı gül gonca desenleri yer alıyor. Panonun merkezinde ise Ktisis'in büstü bulunuyor.

Sarı pelerin ve gri stola giymiş olan Ktisis'in başının üstünde inci ve altın süslemeli bir taç bulunuyor. Ktisis, iki elinin parmaklarıyla göğsünün üstünde gri renkli bir ölçü aleti tutuyor. Büstün yanında ise Yunanca harflerle KTI-CIC adı yazılı.

Ktisis, Yunan mitolojisinde kentlerin ve yapıların kurucu ve koruyucusu olarak bilinen bir tanrıçadır. Mozaik, Ktisis'in kentin refahını ve gelişimini simgelediği düşünülüyor.

Şanlıurfa’nın 1500 yıllık koruyucu tanrıçası Ktisis!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.