Darphane para basmayı durdurdu! O paralar artık olmayacak

Türkiye'de yaşanan enflasyonun etkisiyle madeni paraların değer kaybetmesi gündemde. Darphanenin 2023 yılında 1 ve 5 kuruş madeni para basımını durdurması, milyonlarca vatandaşın dikkatinden kaçtı.

Darphane para basmayı durdurdu! O paralar artık olmayacak

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de enflasyon nedeniyle geçtiğimiz sene, Darphane tam 10 ay boyunca 1 ve 5 kuruş madeni para basımı yapmazken, bu durum enflasyon ve dijitalleşme ile birleşince madeni paraların kullanımını azalttı.

1 kuruş madeni parayı sadece Aralık ve Temmuz aylarında sınırlı sayıda basan Darphane, 5 kuruşluk madeni parayı ise Aralık ve Kasım aylarında sınırlı sayıda bastı. Bu durum, vatandaşların cebinden ve esnafın kasasından madeni paraların tamamen çıkmasına neden oldu.

Enflasyonun etkisiyle, özellikle bakır içeriği nedeniyle 1 kuruşluk madeni paraların değeri arttı. Şu anda, 1 kuruşluk madeni paranın kilo satışı 225 TL ile 230 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

Basımı durdurulan 1 kuruş ve 5 kuruşun yakın zamanda tamamen kaldırılabileceği öngörülüyor.

Darphanenin gözdesi ise 1 TL madeni para oldu. 2023 yılında en çok 1 TL madeni paranın basıldığı ortaya çıktı. Bozuk paralarda 1 lira dönemi başlamış durumda. Bir bakkal esnafına göre, piyasada 1 ve 5 kuruş madeni paranın bulunmaması nedeniyle artık küsuratların yuvarlandığı ve en düşük etiketin 1 lira olduğu ifade edildi.

Darphane para basmayı durdurdu! O paralar artık olmayacak

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.