TYB Şanlıurfa Şubesi'nde şehircilik üzerine sohbet

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi’nin geleneksel olarak düzenlenen “Cuma Sohbetleri” programının bu haftaki konuğu Bursa’da İmam Hatip olarak görevini sürdüren Ahmet Alemdar oldu. Etkinlikte şehircilik konuşuldu.

TYB Şanlıurfa Şubesi'nde şehircilik üzerine sohbet

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesi’nun periyodik olarak düzenlediği “ Cuma Sohbetleri” programının bu haftaki konuğu, Bursa’da İmam Hatip olarak görevini sürdüren Ahmet Alemdar oldu.

Alemdar, şehirlerin yaşayan insanların yansıması olduğunu belirterek, "Şehir, Farsça bir kelimedir. İçinde yaşayan insanların yansımasıdır şehir. Bu çok önemlidir. Batıya baktığımızda özellikle modern dönemlerde çok sivri bir mimari vardır. Adeta zaman zaman kaosu andırır. Müzikte de öyledir. Yani bazı bestelere baktığımız zaman çok keskindir, sanki savaşırlar. Bizde öyle değildir, bizde tevekkül vardır. Çok yukarı perdeler yoktur. Çok aşırı inişli çıkışlı değildir. Bu hep bir yansımadır. Şehirde böyledir, müzikte böyledir, şiirde böyledir. Dolayısıyla burada ciddi bir yaşama, ortoloji vardır. Bunu öncelikle bilmemiz lazım" dedi.

TYB Başkanı Cuma Ağaç ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Özçınar’ın soruları üzerine, bütün İslam beldelerinde Haremlik, Selamlık bölümü olduğunu söyleyen Ahmet Alemdar konuşmasına şöyle devam etti:

“Bütün İslam şehirlerine baktığımız zaman, tabiî ki her şehrin, her bölgenin hususi özellikleri olmakla beraber genel ortak özellikleri de var. Mesela bütün İslam beldelerinde, bütün İslam evlerinde  Haremlik, Selamlık bölümü vardır. Cumbaya benzer, çıkma dediğimiz bir şey vardır. Mesela bir sofa olabilir. Bu insanlar kitap okuyarak, bir yerlerden bunu yapmıyorlar. Burda bir yaşantı birliği var. Bütün beldelerde bir medeniyet birliği var. O yüzden insanların bir araya gelmesine gerek yok. Zaten bütün insanları oraya sevk eden bir medeniyet var. O yüzden bu şehirler meydana geliyor. 1900’lü yıllarda Batıda deformasyon araçları yoktu ancak bizde çok fazla vardı ve biz hepsini halen son hızla kullanıyoruz. Adam çekiçle tarihi mahalleye giriyor, duvarları beyaz yapacakmış. Niye yapacaksa…”

Alemdar'ın sohbeti, TYB üyeleri tarafından ilgiyle takip edildi. 

Sohbetin ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

TYB Şanlıurfa Şubesi'nde şehircilik üzerine sohbet

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.