Mehmet Şimşek açıkladı: Gri listede sona gelindi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FAFT) Türkiye'ye yönelik gri liste kararının kaldırılmasıyla ilgili son aşamaya gelindiğini söyleyerek haziran ayındaki Genel Kurul toplantısını işaret etti. Peki ‘gri liste’ nedir? ‘Gri liste’den çıkmak neden önemli?

Mehmet Şimşek açıkladı: Gri listede sona gelindi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kara Paranın Aklanmasında Uluslar arası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu için Türkiye'nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını Ekim 2021’de duyurmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin FATF’ın gri listesinden çıkış sürecinde son aşamaya varıldığını söyledi.

Mehmet Şimşek, gri listeden çıkışı sürecinde son aşamaya gelindiğini belirterek, "FATF ekibi tarafından Türkiye'ye yapılacak ziyaret akabinde hazırlanacak değerlendirme raporu haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında ele alınacak ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması bekleniyor" ifadelerini kullandı.

 

GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Gri liste uluslararası arenada ülkenin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede yeterli önlemleri almadığına dair bir anlam taşıyor.

Gri listeden çıkılması, uluslararası finans ve ticarette Türkiye'nin itibarını artırırken, yabancı yatırımcıların güvenini kazanma, uluslararası kredilere erişimde kolaylık ve finansal işlemlerde maliyetlerin düşmesi gibi doğrudan ekonomik faydalar sağlayacağı öngörülüyor. Bu gelişme, Türkiye'nin uluslararası norm ve standartlara uyum konusundaki kararlılığını ve bu alandaki başarısını da teyit etmesi anlamına geliyor.

 

FATF NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı MASAK'ın (Mali Suçları Araştırma Kurulu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bünyesinde kuruldu.

11 Eylül 2001 tarihinden sonra vizyonuna terörün finansmanı ile mücadeleyi de dahil eden FATF'nin toplam 39 üyesi bulunuyor.

Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF'e üye oldu.

FATF faaliyetlerini, Genel Kurul toplantıları ve çeşitli konularda çalışmak üzere oluşturulan çalışma gruplarının gerçekleştirdiği toplantılar yoluyla yürütüyor.

FATF, her yıl üç Genel Kurul toplantısı gerçekleştiriyor.

Bu toplantılar her yıl genellikle Ekim, Şubat ve Haziran aylarında yapılıyor.

FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetlemekte ve değerlendirmekte.

FATF, ülke raporunda tespit edilen eksiklikleri iki yılda bir yapılan güncelleştirme (Biennial Update) ve düzenli izleme (Regular Follow Up) ile takip ediyor.

Mehmet Şimşek açıkladı: Gri listede sona gelindi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.