Bakan Yerlikaya: 65 yeni göç noktası aracını daha hizmete alıyoruz

Hizmete alınan 65 yeni Mobil Göç Noktası aracı ile İstanbul’da toplam 103 Mobil Göç Noktasına ulaşıldığını söyleyen Bakan Ali Yerlikaya, denetimlerin daha yoğun ve güçlü hale geldiğini ifade etti.

Bakan Yerlikaya: 65 yeni göç noktası aracını daha hizmete alıyoruz

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da 65 yeni Mobil Göç Noktası aracının teslimi kapsamında düzenlenen törene katıldı. Törene İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş da katıldı.

“HUZUR VE GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ”

Hizmete alınan 65 yeni Mobil Göç Noktası aracı ile İstanbul’da toplam 103 Mobil Göç Noktasına ulaşıldığını söyleyen Bakan Ali Yerlikaya, denetimlerin daha yoğun ve güçlü hale geldiğini ifade etti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Değerli arkadaşlar, İstanbul bizim medeniyetimizin baş tacı, göz bebeğimiz. Bu şehir dünyanın en büyük 15. metropolü. Nüfusu 131 ülkeden daha büyük. Böylesine bir şehir, her açıdan ülkemizin lokomotifi ve öncüsü. Biz İçişleri Bakanlığı olarak 600 bin personelimizle, ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi, İstanbul’umuzda da huzur ve güvenliği sağlamak için canla başla çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.”

Göçün en büyük küresel meselelerin başında geldiğini belirten Bakan Ali Yerlikaya, “Bulunduğumuz konum, bölge, yaşanan istikrarsızlıklar, savaş ve kaos gibi nedenlerden dolayı pek çok ülke gibi biz de de göç olaylarına maruz kaldık” dedi.

“DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELEYİ 4 AŞAMADA SÜRDÜRÜYORUZ”

Bakan Ali Yerlikaya, “Bizim temel hedefimiz, hem düzensiz göçle hem de göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle amansız bir şekilde mücadele etmek. Bu mücadeleyi de 4 aşamada sürdürüyoruz. Bir: Sorunu kaynağında yani daha ülkesinden gelmeden çözmek. İki: Etkili sınır güvenlik tedbirleri. Üç: Ülke içinde etkin tespit ve yakalama. Dört: Hızlı işleyen sınır dışı süreçlerinin tesisi. Saydığım bu dört aşamadaki mücadeleyi de kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeden, medeniyet ve insani değerlerimize uygun olarak yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mobil Göç Noktası uygulaması hakkında açıklamalarda bulunan Yerlikaya, “İşte tam da bu noktada yeni bir uygulama başlattık. Nedir o? ‘Mobil Göç Noktası.’ Bu uygulama dünyada bir ilkti. Kısaca özetlemek gerekirse: Güvenlik güçlerimiz gerekli gördüğü durumlarda, yabancıların kimlik kontrollerini yapıyor. Kimliğini ibraz edemeyenler, Mobil Göç Noktası araçlarına davet ediliyor. Bu araçlarda bir göç uzmanımız ve bir tercümanımız görev yapıyor. Araçta yabancının hem parmak izi sorgulaması yapılıyor hem de Göç Net veri tabanından gerekli kontrolleri sağlanıyor. Eğer yabancı düzensiz göçmense sınır dışı işlemlerinin yapılabilmesi için doğrudan Geri Gönderme Merkezlerine sevk ediliyor.” şeklinde konuştu.

“İSTANBUL BİR FİNANS MERKEZİ”

İstanbul’un bir turizm şehri olduğuna ve geçen yıl 17,5 milyona yakın turist ağırladığına vurgu yapan Yerlikaya, İstanbul’un aynı zamanda bir öğrenci şehri olduğuna da değindi. Bakan Yerlikaya, “Dünyanın dört bir yanından öğrenciler eğitim için buraya geliyor ve İstanbul bir finans merkezi. Ülkemize yatırım yapmak isteyen birçok yabancının ilk adresi yine İstanbul oluyor. Durum böyleyken bizim turistleri rahatsız etmeden, yasal kalışları olanları tedirgin etmeden bu denetimleri hızlı ve sorunsuz yapmamız, yani düzensiz göçmenleri tespit etmemiz gerekiyor. İşte bunu yapmamızı sağlayan yöntemin adı: Mobil Göç Noktası” dedi.

“192 BİN 934 YABANCININ KONTROLLERİ YAPILDI”

Uygulamanın ilk olarak 19 Temmuz 2023’te İstanbul’da başladığını ifade eden Bakan Ali Yerlikaya, şu bilgileri verdi: “1 Aralık 2023 itibariyle de 30 büyükşehrimizde Mobil Göç Noktası araçlarını faaliyete geçirdik. İstanbul’umuzda 38 aracımız vardı. Bugün hizmete alınan 65 yeni araçla bu sayı 103’e ulaştı. Toplamda 30 büyükşehrimizde 162 Mobil Göç Noktası aracına ulaşmış oluyoruz. Bu sayıyı daha da artırmaya kararlıyız. Düzensiz göçle mücadelede bu araçların nasıl bir katkısı oldu diye sorarsanız, şöyle açıklayayım: 19 Temmuz’dan bugüne sadece İstanbul’da Mobil Göç Noktalarımızda 192 bin 934 yabancının kontrolleri yapıldı. 56 bin 620 yabancı sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezlerine sevk edildi. Türkiye geneline bakarsak, Mobil Göç Noktası araçlarında bugüne kadar toplam 286 bin 102 yabancının kontrolleri yapıldı. 61 bin 429 yabancının düzensiz göçmen olduğu tespit edildi ve bu kişilerin sınır dışı işlemleri başlatılarak Geri Gönderme Merkezlerine sevk edildi.”

“798 GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI ORGANİZATÖRÜ YAKALANDI”

Düzensiz göçle ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğinin altını çizen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“İstanbul’da; 1 Haziran 2023-23 Şubat 2024 tarihleri arasında göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 493 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda, 798 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Bunların 201’i tutuklandı, 103’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Aynı dönemde İstanbul’da yakalanan düzensiz göçmen sayısı ise 80 bin. Başta İstanbul olmak üzere her şehrimizde denetimlerimiz, kontrollerimiz artarak ama hiç durmadan, ara vermeden devam edecek. İnsan tacirlerine ve göçmen kaçakçılığı organizatörlerine göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız”.

Bakan Yerlikaya: 65 yeni göç noktası aracını daha hizmete alıyoruz

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.